Savannah van der Laan met teamgenoten Ricardo Phoelich (l.) en Dylan van der Stelt. Foto: PR
Savannah van der Laan met teamgenoten Ricardo Phoelich (l.) en Dylan van der Stelt. Foto: PR

Zusjes van der Laan doen het goed op Mondial du Quad

Algemeen

HALLE/PONT DE VAUX - Van 23 tot 26 augustus werd in het Franse Pont-de-Vaux de Mondial du Quad, een alternatief WK voor quads verreden. Een wedstrijd voor teams (met één quad) die verreden wordt gedurende twaalf uur, verdeeld over vier manches. Er stonden 84 teams aan de start.

Savannah van der Laan
Savannah van der Laan nam hier aan deel met als teamgenoten de uit Halle komende Dylan van der Stelt en de Wychense Ricardo Phoelich. De quad was van Savannah van der Laan en geprepareerd door haar en haar vader, voormalig Nederlands Kampioen quad en zijspan Wil van der Laan.

Vrijdagmiddag vond de tijdtraining plaats. Er stonden 84 teams aan de start, komende van Amerika tot Australië, van Italië tot Polen en de rest van Europa. Door een slecht werkende voorrem kwam het team van Savannah niet verder dan een 31ste startplaats. De positie die bij elke start van een manche ingenomen zou moeten worden.

Vrijdagavond om 20.30 uur werd gestart voor de eerste twee uur in de eerste manche. Die verliep niet helemaal perfect voor het team en Poelich, die gestart was. Hij kwam na de eerste ronde als 35ste door. Hij wist zich echter goed te rehabiliteren en stoomde op naar een dertiende plek. Na 85 minuten rijden gaf hij aan te willen wisselen en stond van der Stelt klaar om het stuur over te nemen. De tank werd gevuld en van der Stelt reed de manche uit en finishte als achttiende.

Met nog een redelijk gevulde tank (want de quad moet na de finish ingeleverd worden) werd zaterdagmiddag ingezet voor de tweede manche over drie uur. De Le Mans start verliep goed, maar in één van de eerste bochten dook een andere quadrijder achter in de quad met daarop van der Stelt en ze stonden vast. Als allerlaatste kon van der Stelt daarna zijn weg vervolgen. Dat deed hij niet zonder succes. Na 80 minuten rijden was hij aangekomen op de vijftiende plek en was het tijd om te wisselen en er moest getankt worden. Savannah nam plaats op de quad en kwam als 23ste weer in de baan. Ze wist zich goed te handhaven in het snelle veld en reed nog een paar plekken naar voren tot ze over de tunnel, onderaan in de bocht een buiteling maakte. Ze kwam met een klap, op de harde Franse bodem terecht en was even gedesoriënteerd, maar zag toch haar quad op z'n kant liggen. Het kostte haar enige moeite om met haar geringe 60 kilo een quad van 200 kilo weer overeind te krijgen. Een oponthoud van een kleine minuut, waarna ze haar weg weer kon vervolgen. Ze wist weer een aantal plaatsen goed te maken, maar moest toen binnen komen omdat het duimgas (waar de jongens mee rijden) afgebroken was en het draaigas (waar Savannah mee rijdt) bleef hangen. Dit werd door de Franse monteurs Julien en Gilles vakkundig en snel gerepareerd en tevens nog een achterlicht vervangen, welke ook gesneuveld was tijdens de valpartij. Het laatste kwartier werd gereden door Phoelich en een 34ste plek was het resultaat van de tweede heat.

De derde manche startte twee-en een half uur later alweer en zou vijf uur duren, tot 1.00 uur in de nacht. Phoelich had een goede start en kwam als twintigste door na een ronde. Hij wist in anderhalf uur op te stomen naar de zesde plaats, waarna er getankt moest worden en tevens gewisseld. Bij binnenkomst bleek ook de linker voorband zacht te zijn en moest er nog een wiel gewisseld worden. Van der Stelt vervolgde de wedstrijd en kwam als vijftiende weer in het veld. Hij wist in 80 minuten twee plaatsen op te klimmen en gaf daarna het stuur over aan Savannah. Zij kwam na een uur plots binnen vanaf de verkeerde kan van de pits, aangezien ze de kortste route naar de pits gekozen had nadat haar uitlaatdemper er los bij hing en ze die dreigde te verliezen. In no-time werd een nieuwe demper gemonteerd en ging Savannah voor nog 30 minuten weer in de baan, waar ze als 22ste in kwam. In die 30 minuten klom ze op naar een 17de plek. Het laatste half uur was weer voor Phoelich, die als achttiende de baan in kwam en ook op die positie finishte.

Zondagmiddag moest de laatste manche verreden worden. Een manche van twee uur om de twaalf uur vol te krijgen. Diverse teams hadden al met zoveel materiaalpech te maken dat deelname aan de laatste manche er niet meer in zat. Met name de nachtsessie had het nodige geëist van de quads. Er zat nog voor 80 minuten benzine in de tank. Door het uitvallen van teams, het verhelpen van materiaalpech gedurende de wedstrijd (want dat is alleen toegestaan tijdens de wedstrijd, tussendoor mag er niet gesleuteld worden) en hun eigen resultaten, had het team geen idee, hoe het er nu eigenlijk voor stond. De mannen besloten beiden 40 minuten te rijden en Savannah de laatste 40 minuten. Ook hier werd weer op een achttiende plaats gefinisht.

Het eindresultaat was een mooie veertiende plek in het veld van ruim 80 internationale teams. Een mooi resultaat!

Kimberly van der Laan
De oudere zus Kimberly van der Laan deed mee in het bijprogramma. Dit was een vier uur durende wedstrijd met 90 teams met Europese internationals. Ze reed hier samen met de Schotse quadrijder Leon Beda, die in het verleden tot de snelste rijders behoorde. Maar hij bewees dat nog steeds te kunnen doen. Hij zette in de tijdtraining de snelste tijd neer en zo mocht de quad van Kimberly als nummer 1 op de startrij staan.

Pech alom toen bleek dat voor de eerste start op het moment van starten de accu het had begeven. Negentig quads vertrokken en Kimberly en haar quad bleven staan. Met hulp van de monteurs en daarna opgesleept door een quad, sloeg de motor weer aan en kon Kimberly toch nog in de achtervolging, al hadden de anderen al bijna drie ronden gereden.

Samen met haar teammaat maakten ze een geweldige inhaalrace en wisten ze als 38ste te finishen, maar ze kregen een tijdstraf van zes minuten omdat ze gesleept waren en van twee minuten omdat ze de baan overgestoken was. Hierdoor werden ze teruggezet naar de 45ste plek.
De tweede manche ging hen beter af. De start was prima en gedurende 50 minuten wist Leon op kop te rijden. Toen was hij moe en gaf het stokje over aan Kimberly. Helaas voor Kimberly moest zij na 35 minuten duwend terug naar de pits. Een probleem in de elektriciteit. Een heel dun kabeltje was doorgeschuurd door de beweging van de quad op het zware circuit. Kimberly was uitgeput van het duwen en Beda reed de laatste twintig minuten. Jammer genoeg was nu ook een 46ste plek het hoogst haalbare. Eén troost was dat de snelste rondetijd wel door het team van Kimberly en Leon gezet was.

Met dank aan alle sponsors en de club van 100 en 50 leden voor het mede mogelijk maken van deze wedstrijd.


facebook VLS New Generation

www.vlsnewgeneration.nl

Savannah van der Laan in actie. Foto: PR
Kimberly van der Laan deed mee in het bijprogramma met de Schotse quadrijder Leon Beda. Foto: PR
Kimberly van der Laan met haar team. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant