De 3000 badeendjes zijn bijna bij de finish, notaris Blankenstijn kijkt toe. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
De 3000 badeendjes zijn bijna bij de finish, notaris Blankenstijn kijkt toe. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Brandweer helpt 3000 badeendjes tegen de stroom in

Algemeen

BRONCKHORST/BRONKHORST - Op de Grote Beek in Bronkhorst werden zondagmiddag 2 september door Lionsclub Bronckhorst en de vier openluchtzwembaden in de gemeente Bronckhorst 3000 badeendjes losgelaten om een korte baan te dobberen. De eendjes hadden dezelfde nummers als de loten die konden worden gekocht. De opbrengst van de lotenverkoop is voor Het Elderink in Hengelo, In de Dennen in Vorden, Het Hessenbad in Hoog-Keppel en het Burg. Kruijffbad in Steenderen.

Door Liesbeth Spaansen

De brandweer stond paraat om het stilstaande water in beweging te krijgen en dat was hard nodig. Het water in de beek spiegelde onbeweeglijk in de zon. De brandweerlieden hadden er een leuke klus aan om vanaf de waterkant de eendjes de goede kant op de laten zwemmen. Een aantal brandweerslangen waren hiervoor uitgerold.
Ondertussen draaide de Bronkhorster Molen met wapperende vlaggenlijnen aan de wieken. IJssalon Langeler stond er met een ijskar. Muziekvereniging Nieuw Leven zorgde die middag voor muziek en daarmee gezelligheid tijdens het wachten op het startsein en het finishen van de badeendjes. "Als zij spelen is het echt een evenement," vond een van de vele bezoekers die naar de Grote Beek waren gekomen. "Het is meteen een vrolijk feestje."

Lion Anton van Ingen was als voormalig marktmeester de juiste persoon om het publiek toe te spreken. "Gaat u vooral nog even langs de kraam om loten te kopen, het is voor een goed doel: namelijk de zwembaden in de gemeente Bronckhorst," riep hij enthousiast. Hij was het ook die het publiek massaal liet aftellen van 10 naar 0. "Zijn de sterke mannen er klaar voor?" Daarna gingen de kleppen van de containers open en stortten 3000 knalgele eendjes de Grote Beek in. Het was mooi om te zien hoe deze gele massa probeerde de richting van het gemaal te vinden. De brandweerlieden gingen te water om de eendjes die in het riet dreigden te verdwijnen weer terug naar de groep te brengen.

Notaris Jeroen Blankestijn, die vanaf even voor 14.00 uur in een bootje in het midden van de Grote Beek zat, kon rekenen op een aantal schrijvers, die de winnende nummers in de juiste volgorde noteerden. Lion Walter Stellaart vergezelde de notaris en keek ook toe hoe de gele eendjes naar het eindpunt kwamen drijven. Uiteindelijk werd onder luid applaus het eerste eendje uit het water gevist. Daarna nog eens vijftig voor de overige prijzen, waarbij af en toe een luid "Ja!" klonk van op de kant aanwezige lotenbezitters die hun nummer over het water hoorde roepen.

Aan het eind van de race stonden ook een aantal Lionsleden in het water om de brandweermannen te helpen alle eendjes weer uit het water te halen. "Het verhuurbedrijf wil ze graag allemaal terug, en ook op nummer in de juiste containers," lacht Walter Stellaart. De vertegenwoordigers van de vier zwembaden waren allemaal enthousiast over het evenement en de opbrengst die voor hun baden bestemd is. Lions Bronckhorst: "Nu de zwembaden in handen zijn van vrijwilligers en in een stichting zijn ondergebracht, is een extra financiële bijdrage erg welkom."

Hoofdprijs van de Badeendenrace is een rondvlucht van een half uur boven de eigen woonplaats. Daarnaast zijn er nog vele prijzen, waaronder abonnementen voor de zwembaden voor de zomer van 2019. Wie de prijzen heeft gewonnen, is nog niet bekend. Omdat niet alle loten verkocht zijn, gaan de Lions er met de notaris mee aan de slag. De nummers van de eerste 51 eendjes zijn in ieder geval genoteerd.


Foto's van deze race staan op www.achterhoekfoto.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden