Susan Lemson, de 'aanvoerder' van team Unicorn Surgeons. Foto: PR
Susan Lemson, de 'aanvoerder' van team Unicorn Surgeons. Foto: PR

Medisch team Slingeland zwemt mee in strijd tegen kanker

Algemeen

DOETINCHEM - Aangestoken door de enthousiaste verhalen van collega Koen Reijnders (chirurg oncoloog in het Slingeland Ziekenhuis en ambassadeur van Swim) besloten enkele chirurgen - en tropenartsen in opleiding zich op te geven voor Swim to Fight Cancer. Als team Unicorn Surgeons zwemmen ze onder aanvoering van vaatchirurg Susan Lemson op 9 september zoveel mogelijk donaties bij elkaar voor kankeronderzoek.

Dat onderzoek helpt en daarvoor geld nodig is, weten ze als geen ander. In hun dagelijks werk in het ziekenhuis zien ze de goede ontwikkelingen maar ook de beperkingen, luidt de teammotivatie. "We zien allemaal het doel", beaamt Susan. "En dat geldt zeker voor de chirurgen in opleiding die de patiënten veel zien. Ze hebben daarnaast vrienden, kennissen en collega's die onderzoek doen en zien de moeite die zij moeten doen om hiervoor geld bij elkaar te schrapen. Last but not least is meedoen aan Swim natuurlijk ook wel gewoon een top teambuilding uitje. Want wat is er nu leuker dan dit. Met zijn allen voor een goed doel in de plomp springen is natuurlijk helemaal geweldig."

Verkeerde kaarten
Susan overwoog vorige editie zelf al mee te zwemmen. Want ook in haar privé-omgeving is ze met de ziekte geconfronteerd. "Mijn zus is behandeld voor borstkanker en inmiddels gezond, al 24 jaar. En een paar jaar geleden heeft mijn vader longkanker gekregen, hij kon geopereerd worden, dat gaat ook goed. Maar ik ben ook een vriendin verloren, half 30 aan non hodgkin, en pas is een vriendin van een goede vriendin op 47-jarige leeftijd overleden aan longkanker. Dan zie je van heel dichtbij wat voor impact dat heeft."
"Je ziet de wanhoop en elk sprankje hoop; maakt niet uit welke behandeling; van regulier tot alternatief, alles wordt aangepakt om de ziekte te verslaan. Gelukkig kan er al heel veel wel en gelukkig, en daar zijn mijn vader en zus het bewijs van, kun je echt wel genezen van kanker. Maar als je de verkeerde kaarten hebt, dan gaat het wel heel erg mis. Het zou mooi zijn als we daar toch nog wat meer aan kunnen doen en erachter kunnen komen hoe we dat nog beter kunnen behandelen. Daar is onderzoek voor nodig. En onderzoek kost geld."

Enthousiasme op de werkvloer
Toen Koen Reijnders aangaf graag mee te willen zwemmen maar dat hij vanwege zijn aandeel in de organisatie aan de kant moest blijven, stonden enkele jonge collega's op. "Een van de chirurgen-in-opleiding opperde tijdens de chirurgendagen om dan zelf te gaan zwemmen, uit naam van Koen. Om de chirurgie zo toch te vertegenwoordigen. En omdat ik hun opleider was, vonden ze dat ik ook mee moest doen. Onder het genot van een borrel was die belofte snel gemaakt", lacht Susan.
Team Unicorn Surgeons was een feit. Het enthousiasme op de werkvloer kende geen grenzen. "Al direct vroeg iemand die in opleiding is in Nijmegen, maar hier uit de streek komt, of hij ook mee mocht doen. Daarna kwamen er enkele assistenten bij en vervolgens gaven de meiden van de poli aan dat ze ook graag mee wilden zwemmen... Inmiddels zijn we met zijn elven. Helemaal leuk. Want hoe meer we zichtbaar zijn, hoe mooier het is natuurlijk."

Sponsoring rondbreien
Samen trainen zit er vanwege de vakantieperiode niet in. Via een gezamenlijke whatsappgroep houden ze elkaar wel op de hoogte van hun verrichtingen. "Die app brengt een hoop sfeer met zich mee. We delen zwemfoto's en moedigen elkaar aan. Als iemand roept dat ze het niet gaat halen, zeggen anderen 'dan duwen we je wel aan'. En uiteraard gaat het over hoe we mensen aan kunnen jagen vooral te doneren. Hoe we de sponsoring gaan rondbreien, hoe we vrienden en kennissenkringen kunnen aanboren om te zorgen dat er voldoende geld binnenkomt."
Want de donaties, daar gaat het natuurlijk allemaal om. Voor Susan zelf wordt de twee kilometer een uitdaging. "Ik ben geen fanatiek zwemmer. Ik ga gewoon schoolslag doen. Ik heb flink geoefend. In een uur zwem ik 1700 meter, dus ik denk dat ik die twee km in vijf kwartier ga doen. Best een eind trouwens. De eerste training schrok ik me te blubber. Had ik een uur gezwommen en net een kilometer afgelegd. Waarom ik geen één kilometer zwem dan? Het moet wel een beetje pijn doen. Je moet wel weten dat je het ergens voor doet."

Schrijf je in voor Swim to Fight Cancer 0314
Op 9 september gaat de 2e editie van Swim to Fight Cancer in Doetinchem van start. Samen met vele enthousiaste en sportieve deelnemers is het plan zoveel mogelijk donaties bij elkaar te zwemmen om kanker te bestrijden. Meedoen kan als individuele deelnemer of als businessteam. Volwassenen hebben de keuze tussen een traject van 1 of 2 km. Er is ook een KidsSwim van 500 meter. Wil je ook helpen en je steentje bijdragen aan onderzoek en preventie? Vanuit de liefde voor het leven een vuist maken tegen kanker? Schrijf je dan nu in voor Swim 2018! https://doetinchem.swimtofightcancer.nl/doemee

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant