Afbeelding

Column Luuk Stam - Zoutelande

Algemeen

Zoutelande

De allereerste keer dat ik het nummer hoorde, kreeg ik het doorgestuurd van één van mijn kameraden. Hij had het ergens in de krochten van muziekstreamingsdienst Spotify gevonden en was erop aangeslagen. Natuurlijk was hij erop aangeslagen, want dit nieuwe lied van Bløf ging over Zoutelande. Ons Zoutelande!

Zoutelande ligt in Zeeland en een stukje buiten dit dorp ligt de camping waar wij vele zomers doorbrachten. De camping waar ik als kind al met mijn ouders kwam en waar we later met onze vriendengroep zeker in de beginjaren een heus tentenkamp opbouwden op de jongerenhoek. Ik schreef er op deze plek al eerder over.

Er liggen bakken vol herinneringen, maar los daarvan is Zoutelande nog steeds een prachtig stukje Nederland. Mijn hart gaat al sneller kloppen als ik op de snelweg de plaatsen Vlissingen en Middelburg op de borden zie verschijnen. Bij de verwijzingen naar Koudekerke, Dishoek, Westkapelle en Domburg komt het vakantiegevoel nóg dichterbij.

Geregeld kreeg ik de afgelopen tijd de vraag wat er dan toch zo mooi is aan Zoutelande. Groot is het immers niet. Heel veel is er niet te doen. En veel mensen wonen er ook al niet. De 1631 inwoners van het dorp mochten onlangs allemaal gratis naar Concert At Sea om daar het optreden van Bløf bij te wonen en zo het lied over hun dorp live te horen.

Het antwoord op de wat-is-er-zo-mooi-vraag ligt grotendeels aan de andere kant van de duinen. De zee. Het strand. De strandhuisjes. De ellenlange rijen palen van de golfbrekers. Aan de overkant van het water van de Westerschelde – die hier uitmondt in de Noordzee – is het Belgische Knokke te zien. De grote vrachtschepen die hier vlak langskomen en voor fantastische golven zorgen, komen vanuit de haven van Antwerpen.

Het dorp zelf is knus en gezellig. Er is een kerk en er zijn winkeltjes en terrasjes. Er is op dinsdag een flink uit de kluiten gewassen weekmarkt en er zijn gedurende de gehele zomer kleinschalige evenementen zoals je die op de agenda's van veel meer Zeeuwse kustplaatsen ziet; ringrijden, beachvolleybal, muziekoptredens en een zomervuurwerk.

Het nummer dat ik in april vorig jaar al kreeg doorgestuurd, was nog de versie waarin alleen Pascal Jakobsen zingt. Toen ook de Belgische zangeres Geike Arnaert zich ermee ging bemoeien, stootte Zoutelande pas echt door tot in de top van de hitlijsten. Daarna ging het hard. Zoutelande bij DWDD! Zoutelande bij Serious Request! Zoutelande in café De Zwaan! En 'DJ' Eden Hazard draaide het zelfs bij de huldiging van het Belgische voetbalelftal.

Of het ermee te maken heeft, weet ik niet. Misschien onbewust. Feit is dat we voor het eerst in vijf jaar weer hebben besloten om die kant op te gaan. Als u dit leest, hoop ik met een koud drankje bij strandpaviljoen Neptunus of De Branding te zitten. Ik ga er genieten van de zon, de Tour de France én de rust. Want dat is Zoutelande ook: een oase van rust. Vertel alles wat u hierboven heeft gelezen dus alstublieft niet door.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant