Henk de Jong wil met zijn ploeg spektakel bieden in de eredivisie. Foto: PR/De Graafschap
Henk de Jong wil met zijn ploeg spektakel bieden in de eredivisie. Foto: PR/De Graafschap

'Al-Jazira wordt natuurlijk nog een echte testcase'

Algemeen

De Graafschap oefent in Zelhem tegen ploeg Marcel Keizer

ZELHEM - De Graafschap speelt vrijdag 3 augustus een oefenwedstrijd tegen Al-Jazira op het terrein van VV Zelhem. Het is de laatste oefenwedstrijd van de kersverse eredivisionist ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. De nieuwe uitdaging voor deDoetinchemmers op het hoogste niveau de start op zondag 12 augustus met de thuiswedstrijd tegen Feyenoord.

Tegenstander Al-Jazira is een omnisportclub (voetbal, volleybal, handbal, zwemmen en bowlen) uit Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). Bij de voetbalclub speelden onder anderen Bonaventura Kalou, George Weah en ook Philip Cocu (die er in 2008 zijn voetbalcarrière afsloot). Ook kende de club diverse bekende trainers zoals de Belgen Frank Vercauteren, Walter Meeuws en Eric Gerets en de Nederlandse trainers Rinus Israël, Jan Versleijen, Andre Wetzel, Sef Vergoossen en Henk ten Cate. Dit seizoen staat voormalige Ajax-trainer Marcel Keizer er aan het roer. Keizer heeft als voetballer bovendien een verleden bij de Superboeren (1998-2000).
Zijn club komt uit in de UAE Liga (liga Verenigde Arabische Emiraten). Met Henk ten Cate als coach nam Al-Jazira deel aan het WK voor clubteams in december 2017 en reikte tot de halve finale waarin het de meerdere moest erkennen in de latere winnaar van het WK, Real Madrid.

De wedstrijd in Zelhem (terrein De Pol) op vrijdag 3 augustus begint om 18.30 uur. De entreeprijs is 7,50 euro (kinderen tot en met 14 jaar 5 euro). Zie ook www.vvzelhem.nl.

Trainer Henk de Jong van De Graafschap kijkt vooruit naar het eredivisie-avontuur.
Hoe is het met jou en de club na de euforie van de promotie naar de eredivisie? Genoten van de vakantie?
"Het gaat prima met mij. Ja we hebben zeker genoten, feesten kunnen ze hier hoor. Ik ben even een weekje naar Turkije geweest en daarna weer aan de slag om het team samen te stellen samen met Peter Hofstede."

De voorbereiding op het komend seizoen is inmiddels in volle gang; wat is de doelstelling voor De Graafschap wat wil de club de supporters, sponsors et cetera vooral bieden?
"We willen wel 'een woordje meespreken' en proberen zo lang mogelijk in de eredivisie te blijven. Dat hoeft zeker bij uitwedstrijden niet altijd de schoonheidsprijs te verdienen, maar op een volle De Vijverberg willen wij de supporters en sponsors vermaken."

Sportief vormt handhaving in de eredivisie ongetwijfeld de belangrijkste doelstelling van De Graafschap komend seizoen; welke eindrangschikking acht je haalbaar/realistisch en welke clubs zijn de voornaamste concurrenten in die strijd?
"We moeten proberen bij de onderste drie weg te blijven, dan zijn we 'kampioen' en vieren we weer feest. Ik denk dat we moeten gaan strijden met clubs als Fortuna, Emmen, VVV en Excelsior. Het zal spannend genoeg worden."

Kun je aangeven hoe belangrijk het is voor De Graafschap zich te handhaven komend seizoen in de eredivisie met name ook voor het seizoen daarna en dus de middellange termijn van de club?
"Voor de club heel belangrijk. Met de extra inkomsten in de eredivisie kan de club weer gaan bouwen. Het is ook goed voor de werkgelegenheid. In de eredivisie hebben meer mensen zekerheid van een baan."

Ben je tevreden over de huidige selectie met de nodige nieuwe spelers en de voorbereidingen tot dusver? Zijn er nog wensen voor versterkingen in deze transferperiode?
"Op het moment van schrijven zitten we een paar weken in voorbereiding. Over de nieuwe selectie ben ik erg tevreden. De mannen werken keihard. We zoeken nog een middenvelder met een beetje pit en ervaring. Over de oefencampagne ben ik minder te spreken. Het is bijna onmogelijk om in de regio wedstrijden te spelen tegen andere BVO's. Zo ook in Zelhem, waar de in eerste instantie geplande wedstrijd tegen MVV vanuit veiligheidsoogpunt niet mocht worden gespeeld. Al die wedstrijden zonder publiek, daar kan ik mij kwaad om maken."

Op 3 augustus spelen jullie in Zelhem tegen Al-Jazira nog de laatste voorbereidingswedstrijd voor de start van de competitie; hoe ga je spelen en wat verwacht je van die wedstrijd?
"Dat wordt natuurlijk nog een echte testcase, zo vlak voor de start van het seizoen. We komen dan ook op volle sterkte. Ik denk dat het publiek een mooie pot gaat zien."

Motto van De Graafschap is D'ran; kunnen we komend seizoen ook in de eredivisie regelmatig spektakel verwachten op De Vijverberg?
Daar gaan we wel voor. Een volle Vijverberg zorgt ook altijd voor wat extra krachten die vrij komen. We gaan onze huid duur verkopen.

Tot slot nog even enkele persoonlijke voorspellingen van jou. Welke club is topfavoriet om kampioen te worden in de eredivisie?
Ik denk toch weer PSV, met heel kort daarachter Ajax.

Welke club gaat 'positief verrassen' in de eredivisie komend seizoen?
"Ik hoop De Graafschap, maar verwacht ook wel wat van Vitesse."

Welke club wordt kampioen in de eerste divisie (Keuken Kampioen League) komend seizoen?
"Tja, als je puur naar geld kijkt zeg je FC Twente. Die hebben het grootste spelersbudget. Maar er zijn meer kapers op de kust. Ik ben heel benieuwd."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant