Lotte met Geraldien. Foto: Wim Feenstra
Lotte met Geraldien. Foto: Wim Feenstra

Eerste Hengelse Mendag trekt extra fietspubliek

Algemeen

HENGELO - Het was een goede zet van menvereniging 'In Stap en Draf' om voor de eerste Hengelse Mendag op zaterdag 21 juli samenwerking te zoeken met "Fiets de Boer op". Daardoor werd extra veel publiek getrokken naar de Hietmaat in Hengelo en was de doelstelling van de dag, het promoten van de mensport, bereikt.

Op het evenemententerrein, dat men voornamelijk kent van keuringen en wedstrijden, keken tal van fietsende bezoekers toe, ook al stond de zon de hele dag hoog aan de hemel en bereikten de temperaturen zo nu en dan tropische waarden. Gelukkig staan op de Hietmaat nog een paar grote bomen waar dan ook dankbaar gebruik van gemaakt werd; ook door de aanspanningen die even op hun beurt moesten wachten.
In de 'Piste' werden verschillende rassen getoond, waarmee duidelijk werd welke paarden en pony's geschikt zijn voor de mensport: van de Shetlander tot de Shire. De heer Haasnoot liet een prachtige authentieke aanspanning zien. Boomsleper Harmsen uit De Steeg toonde de noodzaak een hele goede verstandhouding te hebben met het paard om de boom op de juiste manier het bos uit te krijgen: een indrukwekkend schouwspel.
De mensport kent wedstrijden in verschillende onderdelen. De vaardigheid en het hindernis-rijden werden ditmaal getoond. Menners met één, twee of vier viervoeters voor de wagen namen de hindernissen met verve. Zij konden de omgeving van Hengelo bewonderen door ook de route van 18 km - dan wel 9 km te rijden - de route die tevens voor de recreatieve rijder geschikt is. De jeugdige menners mochten onder begeleiding de waterbak ervaren waarbij van de ouders dan wel werd verwacht dat ze een handje hielpen. De natte voeten die dat opleverde waren met dit weer niet eens vervelend. De informatie was ook terug te lezen in het programmaboekje dat eenieder overhandigd kreeg.
In de tent van de horeca was het gezellig druk en waren de fietser en de paardenman met elkaar in gesprek. In het strodorp herleefde de tijd van toen door de antieke rijtuigen van de leden. Ook het oude landbouwwerktuig stond ingespannen voor het (houten) paard. Voor wat de mens en de viervoeter in deze tijd nodig hebben waren standhouders (sponsoren) uitgenodigd, die hun waar op de Hietmaat konden uitstallen.
Het oog is vooral gericht op de toekomst en voor de tweede editie volgend jaar – de vereniging viert dan haar veertigjarig bestaan - zal de jeugd opnieuw een plek krijgen. Maar eerst bereidt 'In Stap en Draf' zich voor op haar Samengestelde Menwedstrijd op 13 en 14 oktober 2018. Er komen deelnemers uit het hele land.
De uitslag van de kleurwedstrijd: 4-5 jarigen: Zenzi Huiskes en Roza Schieven. 6-7 jarigen: Sofie Geurtsen en Emilie Oonk. 8-9 jarigen: "Bloem" en Ize Herwers. De prijzen worden toegestuurd en de overige deelnemers ontvangen een leuke attentie.

Bennie Steenblik met het span van Felix Loeters. Foto: Wim Feenstra
Hengelose mendag. Foto: Joke Heusinkveld
Lotte met Geraldien. Foto: Wim Feenstra

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant