Hennie Schennink geeft instructie aan Patwant Singh op het paard Goldroos van Numero Uno. Foto: Margreet Nusselder
Hennie Schennink geeft instructie aan Patwant Singh op het paard Goldroos van Numero Uno. Foto: Margreet Nusselder

Hennie Schennink traint Indiase ruiters voor Asian Games

Algemeen

KEIJENBORG - Hennie Schennink (52), stalhouder sportpaarden in de Keijenborg, bouwt gestaag verder aan zijn internationale bekendheid. Momenteel traint hij springruiters uit India om ze klaar te stomen voor het springparcours op de Asian Games. En hij gaat zelf ook mee, naar Indonesië.

Door Margreet Nusselder

Hij runt zijn bedrijf samen met zijn partner Karin Pettersson op de voormalige boerderij aan de Hemstede 4 waar hij is geboren en getogen. Zijn kinderen Angeline (22) en Maikel (20) rijden hobbymatig en helpen bij de verzorging van de paarden. Schennink: "Ze springen wel bij, we doen dit met zijn allen, anders gaat het niet. In de winter zijn wij veel weg, dan helpen ze met voeren".

Het team bestaat uit drie ruiters, twee van hen zijn broers. De paarden zijn Nederlands gefokt. Een andere Indiër bij Hennie op stal traint dressuur, maar is nog niet klaar om mee te doen aan de Asian Games. Maar hoe is dit zo gekomen? Hennie: "Door de jaren heen is de markt gigantisch veranderd. Vroeger was het alleen een paard verkopen en dat is nu niet meer. Tegenwoordig verkoop je niet alleen een paard, maar ook voedingsadvies, begeleiding en ervaring. Wij zijn onder andere actief in het Midden-Oosten en als we een paard verkopen, leveren we dat persoonlijk af. In die regio werken veel Indiërs als groom (professionele paardenverzorger die kennis heeft van de gezondheid, voeding en uiterlijke verzorging van een paard) en door mond-tot-mond reclame zijn wij in India beland. In China werken ook veel Nederlanders, maar daar moet alles via een tolk. Als je dan bij de eerste hindernis aanwijzingen geeft, weten ze het pas bij de derde hindernis. Dat duurt te lang. In India waren op een gegeven moment zowel onze paarden als de ruiters de besten van de wedstrijd. Toen de ruiters geïnterviewd werden, was ik ook aanwezig en werd erbij gehaald. Ik ben zelfs nog op de regionale televisie geweest met het uitladen van de paarden."

Leger
In de zestig jaar dat de Asian Games bestaan, deed alleen het leger mee. Dit is de eerste keer dat een team van particulieren meedoet. Schennink: "Het gaf nog wel een hoop gedoe. Zo hebben we twee keer in het team gezeten en zijn we er ook twee keer weer uitgezet. Vorige week kreeg ik bericht dat we definitief mee kunnen doen, dat is lastig met de planning. Die ruiters hebben gewoon een baan, de een is advocaat en de andere piloot. Als zij werken, train ik de paarden. Het niveau van de paardensport in India is wat lager. Ze hadden alleen volbloeden op de renbaan lopen, de beste paarden daarna gingen naar het leger. Dat ze nu voorbij gestreefd worden geeft wrijving."
De ruiters kunnen duidelijk de hulp van Stal Schennink goed gebruiken, want er ontbreekt nog wat kennis en ervaring. "De ruiters hebben een andere rijstijl, ze zitten in de racehouding. Ze hebben totaal geen kaas gegeten van de training, dus daar helpen wij mee. Hooi is er niet, het is bijna riet wat ze voeren. Zo werk ik ook samen met Hartog Lucerne, specialist in voeding voor paarden, pluimvee en veehouderij, voor een betere voeding."

Dankbaar
De Indiase ruiters hebben dan niet zo veel kennis en ervaring, ze hebben wel talent en gevoel voor rijden. Schennink: "Ze zijn erg dankbaar, hebben geen commentaar en zijn nergens bang voor. Wel zijn ze gewend aan vier of vijf grooms die het werk doen. Zo kwam er eens eentje 's ochtends binnen voor de les die heel verbaasd rondkeek waar zijn paard was. Hij was het niet gewend om zelf zijn paard te poetsen en op te zadelen."

Naast het trainen is Schennink ook druk met het papierwerk rondom het vervoer van de paarden. Schennink: "De paarden gaan voor het vervoer naar Jakarta eerst nog dertig dagen in quarantaine. Ze gaan in aparte stallen en worden uitgebreid onderzocht volgens de regels van het NVWA. Op 20 augustus gaan alle paarden uit Europa naar Luik in België, om vervolgens per vliegtuig naar Jakarta te worden vervoerd. Ik vlieg zelf mee om ze op de plek van bestemming te verzorgen. Met zijn drieën gaan de paarden in een container. Dat kost zo'n 21.000 euro."
Op de vraag wat Hennie verwacht van de Asian Games, moet hij hartelijk lachen: "Waarschijnlijk eindigen we in de middenmoot, de eerste dag foutloos en in de finale een plek bij de beste veertig ruiters. Ik heb toch nog wel wat Achterhoekse nuchterheid wat dat betreft".

De Asian Games zijn vergelijkbaar met de Olympische spelen en vinden elke vier jaar plaats. Ze worden dit jaar voor de achttiende keer georganiseerd en zijn van 18 augustus tot 2 september in Jakarta (Java) en in Palembang (Sumatra) in Indonesië. Er doen 45 landen aan mee in zestig verschillende sporten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant