Dirk Koopmans, Bertran Stomp, Joop Rutten, Rieks Eggens (staand) en Bertie Blok, Joop Speet en Geert Buys (zittend) namen het nieuwe wiekenzeil in gebruik. Foto: Liesbeth Spaansen
Dirk Koopmans, Bertran Stomp, Joop Rutten, Rieks Eggens (staand) en Bertie Blok, Joop Speet en Geert Buys (zittend) namen het nieuwe wiekenzeil in gebruik. Foto: Liesbeth Spaansen

De Bronkhorster Molen krijgt de wind mee

Algemeen

STEENDEREN/BRONKHORST - De Bronkhorster Molen heeft twee nieuwe zeilen. Deze zijn gekocht mede door de opbrengst van de actie Hart voor de Achterhoek van de Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek. Dit initiatief is een financiële ondersteuning voor verenigingen en stichtingen. Door het stemmen van leden van de bank kreeg Stichting De Bronkhorster Molen 594,77 euro. De nieuwe zeilen werden zaterdag 14 juli feestelijk aan de wieken bevestigd en in gebruik genomen.

Door Liesbeth Spaansen

"Het is een mooi bedrag," vertelt penningmeester en molenaar van de stichting Joop Rutten. "Dit jaar was het doel om nieuwe zeilen te kunnen aanschaffen. En dat is gelukt. We hebben deze laten maken bij Zeilmaker Wakker uit Maassluis. Gelukkig hadden ze daar nog net genoeg authentiek zeilmateriaal WK 77 voor ons liggen. Momenteel worden de molenzeilen van een ander materiaal gemaakt dat veel onderhoudsgevoeliger en minder sterk is."

Bij Zeilmaker Wakker worden molenzeilen op ambachtelijke wijze vervaardigd. Met naald en draad wordt het zeil gestikt en voorzien van touw. Precies zoals ze dat een halve eeuw geleden ook deden. Daardoor behoudt het zeil haar elastische eigenschappen, die nodig zijn om de windkracht op te vangen.

Twee wieken van de Bronkhorster Molen hebben een hekwerk waar nu de nieuwe zeilen hun werk kunnen gaan doen. "De oude waren al zeker zeventien jaar oud. Er staat vijftien jaar voor, we zijn er heel zuinig mee geweest," vertelt molenaar Geert Buys. "Maar nu blies de wind er doorheen en kon je er bijna doorheen kijken."

Tijdens de restauratie van de molen in 1989 kregen de twee andere wieken van de Bronkhorster Molen een Ten Have wieksysteem, door G.J. ten Have uit Vorden ontworpen in het begin van de jaren '40. Het is een zelfzwichtingssysteem waarbij de wieken achter de roeden om hun lengteas draaibare houten borden hebben. Daarmee kan de windkracht en dus de snelheid van de wieken worden gereguleerd om daardoor bij het graan malen de molenstenen zo constant mogelijk te laten draaien.

De vrijwilligers en vrijwillige molenaars van de Bronkhorster Molen danken alle donateurs van de stichting die lid zijn van de Rabobank voor het stemmen. Nu krijgt de molen de wind weer mee.


www.bronkhorstermolen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant