Het podium in Rhenen met Hermans/Musset (2), Bax/Stupelis (1) en Willemsen/Bax (3).  Foto: Albert Schreuder
Het podium in Rhenen met Hermans/Musset (2), Bax/Stupelis (1) en Willemsen/Bax (3). Foto: Albert Schreuder

Koen Hermans grijpt net naast Nederlandse titel

Algemeen

RHENEN/HENGELO - De finale van de Open Nederlandse Kampioenschappen Zijspancross in Rhenen verliep ongekend spannend. Even mochten Koen Hermans en zijn bakkenist Nicolas Musset ruiken aan de titel, maar uiteindelijk moest zij hun meerdere erkennen in het duo Bax/Stupelis.

Vooraf beloofde de laatste wedstrijd in de Dutch Sidecar Masters al een strijd te worden tussen de drie beste Nederlandse zijspancrossers van dit moment: Etiënne Bax, Koen Hermans en Daniël Willemsen. In het klassement stond Hermans slechts één punt achter Bax. Willemsen volgde op gepaste afstand, omdat hij de laatste ONK-race in Varsseveld had moeten missen na een ongeluk in Oost-Europa.
Op het warme, zonnige circuit in Rhenen was in de eerste manche de combinatie Veldman/Janssens het snelste weg op de voet gevolgd door Bax/Stupelis. Al na enkele rondes namen Bax/Stupelis de kop over en liepen geleidelijk steeds verder weg van de achtervolgers. Koen Hermans streed fel met Veldman en Willemsen om de tweede plaats om niet te veel punten te verliezen. De Hengeloër was weer hersteld van de deceptie in Lommel en wist op voortreffelijke wijze achter Bax als tweede te finishen voor Veldman, Willemsen en Van Werven.

Met vier punten achterstand was het voor Koen Hermans alles of niets in de tweede manche. Een sensatie leek in de maak toen hij de kopstart pakte en Bax slecht uit de startblokken was gekomen. Virtueel reed Hermans op dat moment als Nederlands kampioen rond. Van een tiende plaats moest de Brabander zich naar voren rijden om minstens als tweede te finishen. Dat dit lukte getuigde van grote klasse van Bax, die het seizoen door blessures matig was begonnen, maar weer in de vorm van zijn leven verkeert. Hij passeerde het gehele rijdersveld en kreeg het achterwiel van Hermans weer in het zicht. Enkele rondes voor het einde wist hij ook de Achterhoeker in te halen en reed daarna ongenaakbaar naar de zege in deze manche, de dagzege en de Nederlandse titel.
Koen Hermans finishte als tweede in de wetenschap dat hij alles had gegeven, maar op dit moment de eer moest laten aan Etiënne Bax, die zijn titel met glans prolongeerde. In de wetenschap dat zijn tijd nog wel komt, legde de 21-jarige Hermans zich neer bij de tweede plaats. De vorm is weer terug en dat geeft vertrouwen voor de volgende wedstrijden om de wereldtitel, waarin hij ook op een tweede plaats staat.
Meer Hengeloërs eindigden in de top 10 in Rhenen. Peter Beunk stond weer eens in de bak bij Björn Roes en eindigde als zesde, vlak voor het duo Sven Wisselink/Bart Sloot.
Over twee weken is de volgende Grand Prix in het Duitse Strassbessenbach, maar vrijdag 13 juli mogen de zijspancrossers voor het eerst hun kunsten etaleren op de Zwarte Cross.

Dagklassement ONK Rhenen:
1. Bax 50 punten, 2. Hermans 44 pnt, 3. Willemsen 38 pnt, 4. Veldman 38 pnt, 5. Kops 31 pnt, 6. Roes/Beunk 28 pnt, 7. Wisselink/Sloot 24 pnt, 17. Sesink/Wiegerinck 8 pnt.

Eindstand ONK 2018:
1. Bax 178 punten, 2. Hermans 171 pnt, 3. Willemsen 122 pnt, 4. Veldman 112 pnt, 5. Van Werven 93 pnt, 6. Roes 83 pnt, 10. Wisselink/Sloot 53 pnt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant