Een luchtfoto van Hengelo, gedateerd circa 1930. Foto: Oudhengelo
Een luchtfoto van Hengelo, gedateerd circa 1930. Foto: Oudhengelo

Positieve reacties op de website oudhengelo.nl

HENGELO – Een aantal weken geleden werd een nieuwe website gelanceerd: www.oudhengelo.nl. Of de informatie op de site gebruikt zal worden voor persoonlijke doeleinden of voor een spreekbeurt op school, de digitaliseringswerkgroep Oud Hengelo wil graag dat jong en oud deze internetsite gaat zien als een waardevolle aanvulling op de al bestaande bronnen. Met ieders hulp kan deze website verder worden aangevuld met de geschiedenis van boerderijen, gebouwen, scholen, kerken en verenigingen.

"Oudhengelo.nl is een vervolg op de site www.oudzelhem.nl van de Stichting Oud Zelhem. Hiervoor is gedurende een periode van meer dan tien jaar informatie verzameld en ingebracht. Daarbij werden bij het boerderijenonderzoek ook diverse gegevens aangetroffen van boerderijen op het Hengelose grondgebied," vertelt Harry Somsen. "Om deze bijvangst niet verloren te laten gaan werd in eerste instantie besloten om op de site van Zelhem een onderdeel 'Boerderijen in Hengelo' op te zetten."

Er kwamen steeds meer gegevens bij van de boerderijen in Hengelo, maar deze werden logischerwijs niet gezocht of gevonden op de website van Oud Zelhem. "Dat was een reden om voor Hengelo een geheel nieuwe site op te zetten in dezelfde stijl als die van Zelhem. Deze nieuwe website is bij lange na niet compleet, maar al wel toegankelijk. Dit is vooral leuk voor degenen die de afgelopen jaren materiaal hebben aangeleverd. Zij kunnen deze gegevens nu inzien. Het is bijna een 'interactieve site' waaraan iedereen meewerkt door gegevens aan te leveren."

Verandering van panden
Omdat in de gemeente veel bedrijven, boerderijen, winkels, verenigingen en scholen verdwijnen of zijn verdwenen, is het gewenst om de geschiedenis ervan vast te leggen. Voor de bewonersgeschiedenis zijn ook genealogische gegevens, denk hierbij aan stambomen, van harte welkom. Voor eventuele publicatie daarvan wordt vooraf toestemming gevraagd.
"Voor het aanleveren van kopij kunt u terecht bij Hennie Schuppers-Demming," laat Harry weten. "Hennie van de bakker. En Irma Kroesen-Engelen. Deze beide uit Hengelo afkomstige vrijwilligers werken samen met enkele anderen aan de website en zijn hierbij een prima aanspreekpunt. Hun adresgegevens kunt u vinden op de nieuwe website onder 'Support en Contact'."

Door hen zijn de afgelopen tijd al veel boerderijen bezocht waarbij onder andere veel mooie oude foto's zijn verzameld. Deze zijn, of worden, samen met de andere gegevens zoals bijvoorbeeld oude akten en kaarten, gepresenteerd in een overzichtelijk formaat op de website. In het onderschrift van de foto's zal de bron of de naam van de fotograaf worden vermeld.

Rob Weetink en Judith Lettink hebben ook Hengelose voorouders, waardoor hun interesse voor dit project jaren geleden al gewekt is. Zij werken mee aan de genealogie, boerderijonderzoek en transcripties van oude akten. Sikke Postma en Judith Lettink nemen ook de oude akten en de Oud Rechtelijke Archieven uit het Regionaal archief in Zutphen voor hun rekening met uitspraken van voor 1811.

De digitaliseringswerkgroep zou het zeer op prijs stellen om meer foto's of ander materiaal te ontvangen van een boerderij, woning, bedrijf of vereniging, waarvan een digitale afdruk mag worden gemaakt voor plaatsing op de site. "Misschien is het goed te weten dat het beslist niet de bedoeling is met deze internetsite geld te verdienen. Het is en blijft een kostbare en vooral tijdrovende hobby van een groepje zeer enthousiaste vrijwilligers. Zij werken net als de website oudzelhem.nl samen met diverse oudheidkundige verenigingen en andere cultuurhistorische verenigingen, archieven, websites of stichtingen."

Foto's van gebouwen
"Als u na het bekijken van de internetsite www.oudhengelo.nl tot de conclusie bent gekomen dat u ook graag een steentje wilt bijdragen, bijvoorbeeld omdat u nog oude foto's en/of tekeningen heeft waarvan een scan gemaakt mag worden, of omdat u een interessant verhaal heeft, dan kunt u contact opnemen met Hennie of Irma om een afspraak te maken. Het is ook mogelijk om mij een berichtje te sturen. Dit kan naar info@oudhengelo.nl t.n.v. H.M. Somsen."

De informatie van de boerderijen en hun bewoners op de nieuwe website was nog niet op andere Hengelose websites te zien en is dan ook een mooie aanvulling op de bestaande websites van de Oudheidkundige Vereniging Hengelo Gld. en Old Hengel van Willy Hermans. "We hebben al 6489 hits voor de startpagina, maar wij zijn zelf natuurlijk ook veel bezig nieuwe informatie toe te voegen." Harry Somsen is voorzichtig enthousiast. "We weten wel uit een aantal reacties van mensen die wij een directe link naar de pagina van hun boerderij gezonden hebben, dat zij de opzet heel mooi en duidelijk vinden en dat ook al weer aan bekenden hebben doorgegeven."


www.oudhengelo.nl

Meer berichten