Wethouder Evert Blaauw wordt over Steenderen bijgepraat door Rieks Eggens en Frans Damen. Foto: Liesbeth Spaansen
Wethouder Evert Blaauw wordt over Steenderen bijgepraat door Rieks Eggens en Frans Damen. Foto: Liesbeth Spaansen

Belangstelling genoeg om de toekomst van Steenderen te proeven

Algemeen

STEENDEREN - Voor de bijeenkomst over vitale kernen in Steenderen was goede belangstelling. De informatieborden, wie de gele pijlen op de vloer volgde kreeg een chronoligisch beeld over de genomen stappen, waren gespreksstof voor de aanwezig buurtbewoners.

Door Liesbeth Spaansen

Geesje Philippi, die voor de gemeente aan dit project werkt, is niet ontevreden. "Voor vier kernen in Bronckhorst, naast Steenderen zijn we ook aan het werk voor Hengelo, Zelhem en Vorden wil de gemeente aan het werk om deze kernen vitaler te maken." Een aantal inwoners uit Toldijk en Baak vonden het wel jammer dat hun kernen er niet in betrokken zijn, maar dat werd uitgelegd: Nu eerst de vier grote kernen, daarna worden ook andere kernen aangepakt.

De afgelopen jaren werden al verschillende projecten opgezet om ervoor te zorgen dat in dit geval Steenderen vitaler zou kunnen zijn. De dorpsbelangenorganisatie Steenderens Belang is destijds opgericht om dat in banen te leiden. Tot op heden zijn er een aantal dingen veranderd, zoals de bouw van basisschool De Pannevogel in samenwerking met gemeente, de drie scholen en de DBO. Ook het marktplein is aangepakt.

Wie langs de panelen liep, zag vooral veel inventarisaties die gedaan zijn. Onder andere tijdens de Dorpslab bijeenkomsten, waar het ging over wonen, openbare ruimte en verbinden, ondernemers, ontmoeten, sport en cultuur. Inwoners spraken met elkaar over de berijdbaarheid van de stoepen, die maar twee tegels breed zijn, of de vier tegels brede stoep met overhangend groen. En hoe gaat het verder met het zwembad? Een aantal mensen gaf aan dat ze het heel jammer vinden dat de bibliotheek in de school is, ver van De Bongerd af. En wie gaat er nog vergaderen in de school? Daarnaast werd met elkaar gesproken over de activiteiten in Het Anker en De Kei. Er was in een tijdlijn te zien wat er is gebeurd en hoe het er nu voorstaat.

Naast Geesje Philippi en gebiedsambtenaren Arie Vries en Herman de Groot was Rieks Eggens een van de gastheren. Ook hij ontving mensen en ging met ze in gesprek. Zo ook met de nieuwe wethouder Vitale Kernen Evert Blaauw. Hij werd rondgeleid langs al die panelen en kreeg het hele verhaal te horen over hoe de DBO is ontstaan en alle ins en outs die gedaan of gelaten zijn tot nu toe. En nu hopen dat hij als wethouder uiteraard wat kan betekenen.

Ook op deze dag, getiteld 'Proef de toekomst van Steenderen', was een heuse proeverij van hapjes, gemaakt met ingrediënten uit Steenderen zelf, zoals blokjes kaas, aardappel met een tsatsiki sausje of wafels en appelsap of citroen-komkommer water, mochten bewoners nog ideeën aanbrengen op de posters. Maar de aanwezige bewoners vonden vooral dat het nu alleen nog zaak is om voor de concrete plannen geld vrij te maken om ze te gaan realiseren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant