De expositie over de St. Martinuskerk is door wethouder Peppelman (m.) geopend op uitnodiging van Anne van der Vliet en Frans Helmich. Foto: Liesbeth Spaansen
De expositie over de St. Martinuskerk is door wethouder Peppelman (m.) geopend op uitnodiging van Anne van der Vliet en Frans Helmich. Foto: Liesbeth Spaansen

Geschiedenis van Parel van Baak in beeld gebracht

BAAK - Met de uitnodiging: 'Waarde bezoeker, welkom in mijn kathedraal van Baak!' worden de gasten in de St. Martinuskerk hartelijk ontvangen door Ernestus van der Heijden. Over zijn erfenis gaat de tentoonstelling die door Anne van der Vliet en met medewerking van Frans Helmich is ingericht. Beide mochten zaterdagmiddag 19 mei, na de officiële opening door wethouder Antoon Peppelman vele complimenten in ontvangst nemen.

Anne van der Vliet mocht in de St. Martinus veel genodigden ontvangen, waaronder wethouder Antoon Peppelman en andere belangstellenden zoals Pastoor Jacobs, wat Anne zeer waardeerde. "Allereerst wil ik jullie voorstellen aan de musici: mijn broer, trompettist Willem van der Vliet en op viool Michaela Hollmannova. Zij komen steeds voorbij."
Anne vertelde hoe zij ertoe was gekomen om deze expositie in te richten. "Ik geloof in kunst, in emotie maar ook in geschiedenis, oorzaak en gevolg. Hoe komt Baak aan zo'n parel, herkenbaar van verre, een baken aan de horizon. Deze steeds terugkerende vraag staat aan de basis van de tentoonstelling, met als doel antwoorden geven op diverse vragen die gesteld worden." De expositie biedt een beeld van de kerkgeschiedenis in relatie tot de familie van der Heijden van Baak en de familie Helmich die tot 1956 Huize Baak bewoonden en nu nog de landgoederen beheren.
Wethouder Antoon Peppelman moest bekennen dat hij deze kerk wel van buiten maar niet van binnen kende. "Ik hoop dat veel mensen met veel plezier komen kijken. Dank voor het initiatief en een succesvolle zomerperiode gewenst."
Frans Helmich was blij verrast met zoveel belangstelling voor de Baakse kerk. "Met zijn 60 meter hoge toren toch één van de tien hoogste kerken van Nederland. Toegegeven, zelfs voor Baakse begrippen is deze kerk uit 1890 ietwat fors uitgevallen. Anne van der Vliet geeft antwoord op de vraag waarom: Een Expositie in de kerk van Baak!"
De zondagen 24 juni, 1 juli, 29 juli, 19 augustus, 26 augustus, 2 september, 9 september, 16 september worden Inloopconcerten gehouden. Aanvang concerten 15.30 uur, vrij entree. Van 19 mei tot en met 30 september is de St. Martinuskerk aan de Wichmondseweg 17 in Baak van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend voor publiek.


www.beeldhouwatelierbaak.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden