Derk-Jan Terpstra wint drie eerste prijzen met zijn optreden op het zesde International Festival ‘Chestnut Grand Piano’ in Kiev. Foto: PR
Derk-Jan Terpstra wint drie eerste prijzen met zijn optreden op het zesde International Festival ‘Chestnut Grand Piano’ in Kiev. Foto: PR

Derk-Jan Terpstra excellent pianist in Kiev

Algemeen

TOLDIJK – Derk-Jan Terpstra (15 jaar) uit Toldijk heeft tijdens de pinksterdagen op het zesde International Festival 'Chestnut Grand Piano' in de Oekraïense hoofdstad Kiev een onuitwisbare indruk achtergelaten op juryleden en publiek. Zijn optreden werd beloond met maar liefst drie eerste prijzen: de onderscheiding 'Excellent' in zijn leeftijdscategorie voor amateurpianisten, 'Artistic Achievement' en 'Successful International Debut'.

Door Liesbeth Spaansen

Pianolerares en pianiste Faya Farrakhova uit Hummelo is trots op de resultaten die haar leerling heeft behaald. "Wat ik aan Derk-Jan waardeer is zijn gevoel voor muziek. Hij is muzikaal en oefent graag. Hij is bereid om er elke dag hard voor te werken. Dat is het geheim van het succes van Derk-Jan." Zij ontving voor haar deelname met Derk-Jan het diploma 'Professional Guidance provided to the Contestant'.
Vanaf zijn negende jaar heeft Derk-Jan Terpstra pianoles: "We hebben een piano staan, meer als meubelstuk omdat die van mijn oma uit Friesland was, maar ik speelde er wel eens op. Mijn vader vond het wel een goed idee om les te nemen." Zijn opa, de vader van zijn moeder was trouwens ook muzikaal, met een passie voor orgel. Helaas moest hij als enige zoon boer worden.

"Ik ben bij Faya begonnen en had nog nooit klassieke muziek geluisterd. Faya laat je daarmee kennismaken. Het is mooi en uitdagend om het dan te leren spelen." Faya Farrakhova komt oorspronkelijk uit Kazan in Rusland en is nu elf jaar in Achterhoek. Zij heeft haar ervaring als pianodocente en adjunct-directeur van de muziekschool meegenomen naar Nederland.
Tom Hermens, docent bij 'De Muziekmakerij' in Arnhem is de tweede pianoleraar waar Derk-Jan les neemt. Tom is gespecialiseerd in jazz en blues maar vooral improvisatie. "Ik heb moeite met noten lezen, dus improviseren is wel een van mijn specialiteiten geworden," legt Derk-Jan uit.

Het pianofestival in Kiev is voor pianisten in alle leeftijden, zowel voor professionals als amateurs. "De professionals zijn muziekschool- of conservatoriumleerlingen die minstens vijf keer per week een aantal uren les hebben," vertelt Faya. Deze talenten zijn soms nog maar zes jaar oud. "De amateurs bespelen de piano als hobby, hebben een half uurtje per week les en oefenen thuis."

In Kiev spelen de deelnemers drie stukken, uit het hoofd. Derk-Jan koos voor Prelude in cis minor van Rachmaninov, een bewerking van Besame Mucho en hij speelde een eigen compositie. "Toen hij in Kiev begon te spelen, werd het stil in de zaal. Iedereen luisterde en hij kreeg alle aandacht voor zijn spel. Het bleef stil tot de laatste noot. Daarom kreeg hij het diploma 'Artistic Achievement'."

Dit is een verdienste door zijn ervaring met concerten geven. Derk-Jan speelde onder andere tijdens kerkdiensten in de Remigiuskerk in Steenderen, in het Theater onder de Molen in Linde, bij Vive la France en Mañana Mañana in Hummelo en trad op bij Petit Café De Oranjerie Dieren waar een moederdagconcert werd gehouden. Hij speelde er een eigen improvisatie maar ook een duet met Jan Vayne. Hij won het Interscolair Muziek Festival in Doetinchem.

Zijn ouders zijn heel betrokken bij zijn al best indrukwekkende carrière. Zij gingen, samen met zijn broer, mee naar Kiev. "Het was dus ook een heel gezellig weekend," lacht Derk-Jan. "Dit is tot nu toe wel een hoogtepunt."

Nu gaat hij weer gewoon op de fiets naar school om zijn vierde jaar VWO aan het Rietveld Lyceum in Doetinchem af te ronden. Wanneer hij weer zal optreden op een groot festival weet hij nog niet. "Dit kwam ook zo op mijn pad. Ik heb zelf een filmpje ingestuurd en naar aanleiding daarvan mocht ik meedoen."

In totaal kwamen 128 pianisten door de selectie voor het festival in Kiev. Alle winnaars mochten op de slotdag deelnemen aan het Galaconcert. "Een mooi slot van een mooi weekend," vinden Faya en Derk-Jan.

Faya Farrakhova en Derk-Jan Terpstra in Kiev. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant