Definitief ontwerp Vrieshuis Aviko. Foto: PR Aviko
Definitief ontwerp Vrieshuis Aviko. Foto: PR Aviko

Aviko mag vrieshuis gaan bouwen

Algemeen

STEENDEREN - De rechtbank in Arnhem heeft donderdag 24 mei uitspraak gedaan in de zaak over de omgevingsvergunning voor de bouw van het vrieshuis van aardappelverwerker Aviko. Vrijdag de 25ste werd bekend gemaakt dat de beroepen die werden ingediend door de rechtbank niet-ontvankelijk en dus ongegrond zijn verklaard. Eisers hadden geen zienswijze tegen de ontwerp-omgevingsvergunning ingediend, er was niet tijdig bij de rechtbank beroep ingesteld of eisers wonen te ver van het vrieshuis. Nu de vergunning er ligt, mag Aviko beginnen met bouwen.

Door beslissingen van de Raad van State is het bestemmingsplan voor dit 35 meter hoge vrieshuis onherroepelijk geworden. Een omgevingsvergunning om af te wijken van het bestemmingsplan is niet langer vereist. Daarnaast passeert de rechtbank gebreken met betrekking tot de welstandstoets, de regels waar het uiterlijk van een gebouw aan moet voldoen.

De welstandscommissie heeft weliswaar niet getoetst aan de in de welstandsnota opgenomen criteria voor de landschappelijke inpassing van het vrieshuis met beplanting, maar zij was daartoe ook niet verplicht. De landschappelijke inpassing van het vrieshuis is namelijk geregeld in het bestemmingsplan, zodat het welstandsadvies hierop geen betrekking heeft. Het bestemmingsplan heeft voorrang. Dit betekent dat de omgevingsvergunning in stand blijft.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant