Na de fietscontrole mogen de leerlingen de weg op voor het praktisch verkeersexamen. Foto: Wim Klein Kranenbarg
Na de fietscontrole mogen de leerlingen de weg op voor het praktisch verkeersexamen. Foto: Wim Klein Kranenbarg

Groep 7 leerlingen geslaagd voor het verkeersexamen

Algemeen

BRONCKHORST - Het jaarlijkse verkeerspraktijkexamen voor de basisscholen in de gemeente Bronckhorst heeft weer plaatsgevonden. De gemeente Zelhem beet de spits af, daarna volgde Hengelo en woensdag 16 mei was Vorden aan de beurt. De scholen in Steenderen en Toldijk volgen eind mei. In totaal zullen meer dan 400 kinderen uit groep 7 dit jaar het verkeerspraktijkexamen afleggen.

Het verkeerspraktijkexamen is een jaarlijks terugkerend toetsmoment. Het maakt kinderen (maar ook hun ouders) meer bewust van hun gedrag in het verkeer. Ook is het een goed moment om te controleren of de fietsen van kinderen wel aan de wettelijke eisen voldoen. Kinderen kunnen op deze dag laten zien dat ze klaar zijn om aan het verkeer deel te nemen en dus ook klaar zijn om op de fiets naar een vervolgopleiding buiten het eigen dorp te gaan.

Het praktijkexamen bestaat uit twee delen. Bij aanvang van het examen worden eerst alle fietsen gecontroleerd of de fiets voldoet aan de wettelijke normen. Dit jaar werd dat in Zelhem en Hengelo gedaan door fietsenmaker de Firma Slotboom. In Vorden werden de fietsen gecontroleerd door de Firma Klein Brinke. Ontbreekt - bijvoorbeeld - de bel op de fiets, dan krijgt de leerling een strafpunt, omdat de fiets niet voldoet aan de wettelijke norm. De leerling mag dan ook geen examen doen met deze fiets. Dit werd in voorkomende gevallen opgelost door met een, van een medeleerling geleende en goedgekeurde fiets, het rondje te rijden.

Het tweede deel van het examen bestaat uit een fietsen van een ongeveer traject van ongeveer 5 kilometer. In dat traject werden een aantal lastige verkeerssituatie opgenomen. Vele ouders stonden als controlepost op de te rijden route. Zij controleerden het fietsgedrag van de examenkandidaten. Bij - bijvoorbeeld - het vergeten van een hand uitsteken noteerden zij een strafpunt. Ook de politie is aanwezig en rijdt vele rondjes op de motor. Wijkagent Cor Kleykamp hield de gevaarlijke oversteek bij de Ruurloseweg voor de leerlingen in de gaten.

Heeft een examenkandidaat 5 strafpunten, dan is hij of zij gezakt. In Zelhem zakten helaas kandidaten voor hun examen. In Hengelo en Vorden ging het beter en was iedereen geslaagd.

Na afloop werd er door ouders, politie en organisatie bij de Herberg onder genot van kopje koffie na gepraat over wat goed en minder goed ging. De organisatie wil iedereen nogmaals hartelijk danken voor hun belangeloze bijdrage aan deze dag. Om een waardevol verkeersexamen te kunnen organiseren, zullen velen een oogje in het zeil moeten houden om te kunnen beoordelen of de jeugd veilig in het steeds drukker wordende verkeer kunnen worden losgelaten. Het overgrote deel van de kandidaten heeft laten zien dat dat kan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant