Cor Vredegoor is trots op zijn Blonde d'Aquitaine. Foto: Liesbeth Spaansen
Cor Vredegoor is trots op zijn Blonde d'Aquitaine. Foto: Liesbeth Spaansen

Cor en Gerda Vredegoor genieten dagelijks van hun blonde koeien

Algemeen

STEENDEREN - In de weiden van Cor Vredegoor (69) en Gerda Vredegoor-Van Gerven (68) aan de Kuilenburgerstraat in Steenderen liggen koeien rustig bij elkaar. Kalfjes liggen ertussen. Cor en Gerda zijn trots op hun kudde waar koeien en een stier samen in een wei verblijven. Opvallend is de kleur van deze Blonde d'Aquitaine: ze zijn beige tot wit.

Door Liesbeth Spaansen

"Die ene zwarte die er tussen loopt is van mij," lacht Gerda. "Haar kalf is grijs." Het zijn de uitzonderingen in de kudde met verder alleen lichte koeien. De Blonde d'Aquitaine vindt haar oorsprong in Zuid Frankrijk en loopt nu zo'n tien jaar bij de familie Vredegoor.

Cor en Gerda trouwden in juli 1974, na 5,5 jaar verkering. Ze startten aan de Kuilenburgerstraat hun melkveebedrijf. "We begonnen destijds met vijftien Blaarkoppen. Daarna hadden we Fries-Hollandse koeien, een dubbeldoel ras voornamelijk voor de melk, en ook nog voor het vlees. We vulden aan met Holstein koeien die goed melk geven maar weinig vlees op de botten hebben." In 2002 moesten ze stoppen met melken. "Ik kreeg teveel last van de heupen en schouders," bekend Cor. "We wilden daarnaast niet beginnen aan een melkrobot, omdat we geen opvolger hadden. Dus we gingen op zoek naar een andere invulling van ons bedrijf."

Het werden Blonde d'Aquitaines. "Ze zijn gemakkelijk, ook met afkalven. Onze koeien krijgen pas vanaf hun derde jaar één kalf per jaar. Ze eten voornamelijk gras en ze krijgen maïs als aanvulling op het voer," vertelt Gerda. "We kuilen zelf in de zomermaanden ons eigen gras in. Cor maait en ik schud het om, dat vind ik heel leuk werk. Een loonwerker komt het gras vastrijden in de kuil."

De koeien zijn meer voor de hobby, want zowel Cor als Gerda willen nog geen afscheid nemen van de koeien. Om toch wat extra inkomen te verwerven, begonnen ze met het aanbieden van vleespakketten. Gerda: "Wij slachten topkwaliteit koeien, van maximaal vier jaar oud." De koeien gaan voor de slacht naar Heinen Vlees in Zelhem, daarna wordt het vlees versneden in hun eigen slachtlokaal. Cor: "Mijn broer Theo is een vakman in afsnijden. Je vindt geen betere fijnslager, met zoveel liefde voor het vak. Theo maakt basispakketten van vijftien kilogram, in steeds dezelfde samenstelling met onder andere biefstuk, rosbief en gehakt. De liefhebbers kunnen ook de lever krijgen."

"We vinden het nog altijd een mooi plaatje, die wei met koeien. De geboorte van de kalfjes begint ongeveer februari en de laatste in mei. Dit gebeurt in de stal, dan hebben we er goed zicht op. Ongeveer eind april begin mei, kunnen ze dan met hun moeders de hele zomer de wei in." Als ze in de herfst binnenkomen, is het mooi werk om de kalfjes handtam te krijgen en daar heeft Cor zijn eigen methode voor. "Het kalf blijft lang bij de moeder in de wei, maar eenmaal op stal kunnen we ze vast zetten en kan ik met een hark de kalfjes kriebelen op hun rug. Een week later kan ik ze dan met kriebelen op hun kop. Later kan ik dan met de hand aaien. In de wei geef ik de koeien brokjes en zo bouw ik een goed contact met ze op. Onruststokers moeten wel weg." Cor lacht en vertelt dat zelfs de stier naar het hek komt voor brokjes uit de hand. "Ik blijf wel altijd alert. Dat vinden de beide dochters ook prettig. De stier beschermt zijn kudde."

Mensen die de vleespakketten komen ophalen, kunnen er meteen een rondleiding bij krijgen. Zowel Cor als Gerda vertellen met passie over het bedrijf en met liefde over de koeien.

Vredegoor verkoopt naast het vlees, ook aardappelen, eieren en fruit aan particulieren.


Cor en Gerda Vredegoor
Kuilenburgerstraat 2, Steenderen
0575-451443

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant