Ria Tuenter. Foto: PR
Ria Tuenter. Foto: PR

Lezing door Ria Tuenter over haar moeder met dementie

Algemeen

BAAK - "Hoe jij schrijft! Bammm recht je hart in, alsof ik over je schouder meekijk." En: "In een ruk je boek uitgelezen, mooi, humorvol, pijnlijk, eerlijk, warm en bovenal zo herkenbaar, chapeau!", zijn zomaar een paar reacties die Ria Tuenter kreeg na het verschijnen van haar eerste boek 'Mam raakt kwijt'. Een verhalenbundel over haar moeder met dementie. 'Kusje voor Popje' is de opvolger die 25 maart 2018 is verschenen. Donderdagavond 31 mei geeft Ria Tuenter bij Gerritsen Grafmonumenten in Baak een lezing. Aanvang 20.00 uur.

Door openhartig te schrijven over de omgang met haar moeder die aan dementie lijdt, merkte Ria hoeveel dit losmaakt bij de lezers van haar verhalen. "Vaak zijn mensen ontroerd en herkennen de situaties die ik beschrijf. Voor hen is het een steuntje in de rug. Met dit boek hoop ik ook op meer begrip voor mensen met dementie. Ze zijn namelijk niet gek, ze leven alleen in een andere wereld dan de onze. En als je meegaat in hun belevingswereld, kun je samen nog mooie momenten beleven; niet alleen verdrietige, maar zeker ook vrolijke", vertelt Ria.
Schrijver Jan Siebelink, die in november 2016 het eerste exemplaar in ontvangst nam, over 'Mam raakt kwijt': "De verhalen zijn mooi geschreven en met het juiste woord getroffen. Ria schrijft helder en liefdevol, en met vaste pen. Dit boek raakt de lezer in zijn ziel."
In 'Kusje voor Popje' geeft Ria Tuenter een inkijkje in de leefwereld van haar moeder die troost en liefde vindt bij een antroposofische pop. Een nieuwe naam onthouden lukt niet meer, daarom heet de pop gewoon 'Popje'. "Mijn moeder raakte steeds van alles kwijt, van leesbrillen tot aan haar dure gehoorapparaat, maar Popje nooit. Popje was altijd bij haar en bleef bij haar. Ook tijdens haar (korte) ziekbed en na haar overlijden in februari 2017."
De bijzondere liefde van mam voor haar poppenkind, de metamorfose van een sterke en zelfstandige moeder naar een angstig en afhankelijk oud vrouwtje, de belevenissen met haar medebewoners, de fantastische en liefdevolle zorg door het personeel, het afscheid en gemis, komen allemaal aan bod in dit boek. Hoewel de onderwerpen soms ontroerend en aangrijpend zijn, is de humor in bijna elk verhaal aanwezig. Er is ruimte voor een traan, maar zeker ook voor een lach.

Als belangrijkste motivatie voor het schrijven van dit boek zegt Ria Tuenter dat ze enerzijds een taboe probeert te doorbreken. "Als een dierbaar iemand door dementie troost vindt bij een knuffel of een pop, schaam je daar dan niet voor." Anderzijds vindt ze het belangrijk dat er aandacht is voor mensen met dementie. "Hoewel het soms moeilijk is om een gesprek met hen te voeren, blijf eenzame ouderen met dementie alsjeblieft bezoeken. Klets wat, bekijk samen foto's of houd gewoon hun hand vast, maar vergeet ze niet! Dat doen zij wel."
Ria Tuenter in 1962 geboren in Hardenberg, verhuisde op haar zesde naar Varsseveld. Ze werkt als communicatiemedewerker bij de gemeente Oude IJsselstreek. Ze is sinds begin jaren '90 freelance tekstschrijver voor diverse lokale media en was redacteur voor het blad MIJN Magazine. Schreef teksten voor landelijke bladen als VIVA en was redacteur voor de glossy Big is Beautiful. In november 2016 debuteerde ze met het boek 'Mam raakt kwijt'.

Donderdagavond 31 mei geeft Ria Tuenter in Baak een lezing. Zij is dan te gast in de showroom van Gerritsen Grafmonumenten aan de Zutphen Emmerikseweg 103C te Baak. Aanmelden is noodzakelijk en kan door te bellen naar Erna Bosch, 06 - 20 42 37 02 of door een e-mail te sturen naar erna@gerritsengrafmonumenten.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant