Oranje en blauwe rook zorgden voor een echte voetbalsfeer, kort voor de aftrap van Keijenburgse Boys-Pax. Foto: Luuk Stam

Keijenburgse Boys en Pax komen pas in derde helft echt los

Algemeen

Derby zorgt vooral voor spektakel rondom het veld en eindigt in 0-0.

Door Luuk Stam

KEIJENBORG - Er was een spandoek met tekenfilmfiguurtje Calimero, een dag voor de wedstrijd in alle vroegte opgehangen. Er was een corteo, waarin Pax-supporters met blauw-witte vlaggen achter een groot doek met de tekst Ultras 0575 naar Keijenborg liepen. En er was een metersgroot doek, gemaakt door een groep jonge Keijenborgse supporters die zichzelf naar goed voorbeeld de Keijenborg Tifosi noemen.

Ze maakten er op zaterdag 12 mei met z'n allen weer een waar spektakel van. De aftrap van de wedstrijd liet minutenlang op zich wachten doordat grote wolken oranje en blauwe rook over het sportterrein aan de Keijenborgse Pastoor Thuisstraat trokken. Toen die waren opgetrokken, ontvouwde zich een matig schouwspel waarin de buren uit Keijenborg en Hengelo vooral niet wilden verliezen.

Op een slechte grasmat kwamen Keijenburgse Boys en Pax niet verder dan 0-0. De wedstrijd kende weinig echte kansen. Namens Pax kwam Rob Arends met een afstandsschot nog het dichtst in de buurt. De grootste kans van de wedstrijd was echter zo'n tien minuten voor tijd voor Tom Goossens, die het namens de oranjehemden van een nog grotere afstand in zijn hoofd haalde om te schieten.

De Keijenborgers hebben de punten momenteel hard nodig om een langer verblijf in de derde klasse veilig te stellen. Een doelpunt tegen de Hengelose rivaal op eigen terrein in deze fase van de competitie zou Goossens voor even tot de ongekroonde koning van Keijenborg hebben gemaakt, maar zijn wervelende inzet raakte de paal.

Het ietwat teleurstellende spel deed weinig af aan de betekenis van deze wedstrijd. Het was meer dan vijftig jaar geleden dat Keijenburgse Boys en de voetballende buren van Pax uit Hengelo elkaar in competitieverband in Keijenborg troffen. Zo'n 1.300 toeschouwers woonden de wedstrijd deze zaterdagmiddag bij.

Zij hielden nog even hun hart vast toen de uitstekend fluitende scheidsrechter van dienst de wedstrijd een kwartier voor tijd definitief dreigde te staken vanwege vuurwerk op het veld. Toch lukte het beide clubs ook in het overwegend rookvrije vervolg niet om de winst naar zich toe te trekken.

Na de wedstrijd bleef het nog heel lang gezellig in en rondom de kantine van Keijenburgse Boys. Spelers en publiek uit zowel Keijenborg als Hengelo vierden samen een feestje tijdens de zogenoemde derde helft. De grote winnaar was dan ook de penningmeester.

Zo gebeurde dat ook al na de wedstrijd in november in Hengelo. Dat leverde toen een kantineomzet van meer dan 22.000 euro op. Reden dat menig Hengeloër hoopt dat Keijenburgse Boys ook volgend seizoen weer derdeklasser is.