Bennie Jolink, Irma Manschot, Ferdi Joly en Willem Terhorst omarmen hun standbeeld. Foto: Henri Walterbos
Bennie Jolink, Irma Manschot, Ferdi Joly en Willem Terhorst omarmen hun standbeeld. Foto: Henri Walterbos

Onthulling standbeeld Normaal in 'Lourdes van de Achterhoek'

Algemeen

'Normaal heeft de Achterhoek en de Achterhoeker veel zelfbewuster gemaakt van haar eigen kracht en schoonheid'

Tekst en foto's: Henri Walterbos

HUMMELO/ACHTERHOEK - De gehele vaderlandse media lijkt uitgelopen naar Hummelo. Ook het NOS Journaal is aanwezig. Dan moet er wel heel iets bijzonders aan de hand zijn. Dat is het ook. Een uniek moment. De onthulling van het standbeeld van Normaal en een eerste optreden van Normaal weer na het slotconcert in december 2015 in Gelredome, dankzij een in een blakende gezondheid verkerende frontman/boegbeeld Bennie Jolink. En ook nog eens in de bezetting zoals in koper vereeuwigd in Hummelo, het 'Lourdes van de Achterhoek' volgens Henk Kelder van het Anhangerschap.

"Vele anhangers zullen hier voor het beeld naar toekomen. Ik heb het er met de buurt over gehad, en ze vinden het geweldig." Een staaltje Hummelose gastvrijheid, zoals ook deze gedenkwaardige Hemelvaartsdag. Het is dan ook niet zomaar een standbeeld dat onthuld gaat worden, van niet zomaar een rockgroep. Het beeld staat ergens voor, zoals ook Theo Tankink namens het Anhangerschap verwoordt. "Het werd stil aan de tafel tijdens de vergadering van het Anhangerschap toen Bert Snijders met het idee van een standbeeld voor de band op tafel kwam. Het zou het mooiste cadeau zijn dat wij als fans, als Anhangers, de band aan zouden kunnen bieden. En het moest een levensgroot standbeeld worden, geen borstbeeld. Moest dat dan omdat ze 46 keer een hit in de Top 40 hebben gehad?, omdat ze de uitvinders zijn van de dialectrock?, of verdient de band het standbeeld omdat voor velen hier aanwezig de muziek en een concert van Normaal een manier van leven is geworden?
Normaal heeft de Achterhoekse jongeren, de boeren, vrachtwagenchauffeurs, plattelanders in heel Nederland trots gemaakt. Trots op wat ze doen, trots op waar ze vandaan komen. Normaal heeft de Achterhoek en de Achterhoeker veel zelfbewuster gemaakt van haar eigen kracht en schoonheid. Daarvoor moet je een standbeeld neerzetten. De belangrijkste reden om een standbeeld voor Normaal neer te zetten is voor ons Anhangers de muziek en de verbondenheid met elkaar. Anhangers delen lief, schik en tranen met elkaar. De nummers van Normaal sleepten de band en Anhangers door soms hele moeilijke tijden. In de 40 jaar zijn we mensen verloren. Een bandlid, roadies, Anhangers. Vandaag hier bij elkaar denken wij weer aan hen. En daarvoor..."
Tankink steekt zijn handen in de lucht en applaudisseert. Ruim 3000 eensgezinden volgen zijn voorbeeld langdurig, gepaard met gejuich. "En het feit dat deze bandleden dat gevoel bij ons allen hebben weten op te roepen, daarvoor verdienen zij een standbeeld. Normaal verdient een standbeeld zoals hier staat. Hemelvaartsdag vonden wij de meest logische dag om het standbeeld te onthullen omdat de band 43 jaar geleden, op deze dag, het eerst optrad. Het is niet niks dat een band een levensgroot standbeeld krijgt. Uniek in de Nederpop."

Iconische foto
Kunstenares Lia Krol goot de mannen in brons zoals ze afgebeeld staan op iconische foto, gemaakt op de veemark in Doetinchem, in 1977, door wijlen Hugo Jaartsveld. "De foto werd 's morgens vroeg genomen. Klompen aan, door de stront heen lopend," vertelt Tankink. "Het is helemaal bijzonder dat we vandaag ook getuige zijn van de wonderbaarlijke wederopstanding van de frontman die nooit meer op zou treden. Een genezing van Bijbelse proporties, volgens Bennie zelf. We kennen allemaal het lied 'Ik kom altied weer terug.' Na vandaag is de eerste regel van een nieuw lied geboren; 'Wi-j goat nooit meer weg.' Er volgt gejuich en de vier hoofdrolspelers worden verzocht zich naar het met een doek toegedekte standbeeld te begeven voor de onthulling ervan.

Trots en emotioneel
De mannen zijn zeer tevreden over het eindresultaat, en trots. Ook Irma Manschot, weduwe van Jan Manschot, die volledig in het gebeuren betrokken wordt. "Normaal is belangrijk geweest voor de Achterhoek dus ik vind het wel mooi. Ik vind het ook erg mooi dat Jan zo vereeuwigd is." "Ik weet zeker dat Jan het te gek zou hebben gevonden," laat Bennie later weten. Ook Willem Terhorst staat trots bij zijn evenbeeld. "Het is best wal heel biezunder. Kiek es wat ne knappe kearls." Ook Ferdi Joly glimt. "Heel vreemd, bizar eigenlijk. Ik vond het best wel emotioneel. Ik heb het standbeeld al een keer eerder gezien. Toen moest er nog best veel aan gebeuren, maar ze heeft het goed gedaan."
Willem en Ferdi hebben zin om te spelen. Beiden zeggen altijd al wel verwacht te hebben dat een hereniging op het podium er weer van zou komen. "Bennie is weer as ne jonge God," ervaart Willem. "Wie weet wat er nog meer in zit." Zo zegt ook Bennie na het optreden. "Ik zal mijn diplomatieke antwoord maar geven. Zeg nooit nooit, maar in ieder geval nooit meer een tournee." Zijn lach spreekt boekdelen en maakt het steeds aannemelijker dat er nog wel iets in het vat zit.

Krasse pensionado
Het optreden zelf laat een wedergeboorte zien van Jolink. De man is van een wrak ineens verworden tot een krasse pensionado. Een moment waar Anhangers in heel den lande nooit meer rekening hadden houden. Vooraan staan Anhangers met brede grijnzen, natte ogen, een vurige blik in de ogen. Ze zijn intens gelukkig. Jolink heeft er duidelijk zin in en weet niet van ophouden. Na 'Ojadasawa', 'Noar 't café,' 'Woarum mot mien dat oaverkommen', 'Hi-j hef geliek', 'Dun op d'n mest', 'Ik bun moar een envoudige boerenlul' nog een toegift omdat Jolink het zelf wel lekker vindt gaan. 'T is kloten hier' en 'Hendrik Haverkamp', zelf lijfelijk aanwezig op het podium.
Bennie dankt de høkers en neemt zijn hoed af. "'t Dut ons echt goed dat jullie alles met zingt." Op het moment dat Bennie voor de camera's van Hart van Nederland zijn verhaal doet, staat Ferdi met zijn kleinzoon buiten het drukke gebeuren. De armen om hem heen geslagen. Er zijn altijd nog mooiere dingen dan in brons vereeuwigd worden.

Anhangers van Normaal beleefden een mooie dag in Hummelo. Foto: Henri Walterbos

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant