Glaskunst in de beeldentuin van de St. Martinuskerk in Baak. Foto: Liesbeth Spaansen
Glaskunst in de beeldentuin van de St. Martinuskerk in Baak. Foto: Liesbeth Spaansen

Kijken in kerk, kasteel, kroeg en naar kunst

Algemeen

'Een gul gebaar van 150 jaar!'

Door Liesbeth Spaansen

BAAK - Van 19 mei tot en met 30 september is de St. Martinuskerk aan de Wichmondseweg 17 in Baak van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend voor publiek. Initiatiefneemster Anne van der Vliet laat die periode een expositie zien, met als titel: 'Een gul gebaar van 150 jaar! Een impressie van een kerk- en een geloofsgeschiedenis van een klein dorp in Oost Nederland'. De officiële opening met een drankje en muziek van violiste Michaela Hollmannova is zaterdagmiddag 19 mei om 15.30 uur.

Anne van der Vliet is kunstenaar en beeldhouwer en werkt en geeft workshops in haar Beeldhouwatelier Baak. In de beeldentuin, naast de oude St. Martinuskerk staat haar werk en dat van haar enthousiaste cursisten. "Veel bezoekers van de beeldentuin kijken naar deze grote kerk en vragen zich af: 'Waarom heeft Baak zo'n grote kerk?'. De vraag liet me niet los. Veel vrijwilligers zetten zich in voor het behoud van de kerk. Zij willen laten zien hoe mooi deze is. Ik vind ook dat we deze parel moeten koesteren, we moeten er zuinig op zijn. Daarom heb ik de kerk afgehuurd voor deze zomer en ga in het niet-liturgische deel een speciale expositie inrichten. Op hele grote panelen in frames van 2 meter hoog en 2 of 3 meter breed, wordt de rijke geschiedenis van de kerk van Baak verteld in woord en beeld. Hierop is onder andere te zien hoe de Baakse St. Martinuskerk is gebouwd na een schenking van 50.000 gulden door Ernestus van der Heijden op zijn sterfbed in 1868. Dit is nu 150 jaar geleden."
Naast deze bijzondere expositie zullen er in de zomermaanden verschillende inloopconcerten worden gegeven.

Baak heeft vier parels. Anne heeft deze verbonden met elkaar, daarbij kreeg ze veel hulp van Frans Helmich. "We hebben naast de St. Martinuskerk ook kasteel Huize Baak en de gezellige kroeg Het Wapen van Baak. Ik doe daar heel veel kunst bij. In de beeldentuin van de kerk staan glaskunstwerken van Marry Buiks uit Bodegraven, kan het poëziepad van Jan Obdam uit Baak worden gelopen en staan er beelden van mijzelf en mijn cursisten Toon Waalderbos, Nelleke Sprengers, Pieter Schneider en Ada Hartman. Ook staan er nog bronzen beelden van Marja Evers. Ja, in Baak gebeuren bijzondere dingen, dus kom naar de kerk, het kasteel, de kroeg en de kunst."

De toegang tot de officiële opening van de expositie op 19 mei is gratis. Iedereen is van harte welkom.


www.beeldhouwatelierbaak.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden