Burgemeester Besselink feliciteerde Joke en Daan van der Kolk. Foto: Liesbeth Spaansen
Burgemeester Besselink feliciteerde Joke en Daan van der Kolk. Foto: Liesbeth Spaansen

Diamanten bruidspaar van der Kolk vierde feest

Algemeen

STEENDEREN – "De trouwdag 1 mei, zestig jaar geleden was ook heel zonnig," weten Daan (87) en Joke (83) van der Kolk nog goed. "De ruiters van de paardenvereniging begeleidden onze koets," vertelt een enthousiaste Daan aan burgemeester Marianne Besselink die het diamanten bruidspaar persoonlijk kwam feliciteren. Joke pakte de fotoalbumpjes er nog eens bij.

Door Liesbeth Spaansen

Ondanks de ruiterdemonstratie op 30 april, een dag voor het huwelijk, stonden de leden van de rijvereniging op 1 mei alweer vroeg klaar om de bruidegom op te halen van boerderij De Eek in Steenderen en naar zijn bruid te escorteren die in Wijnbergen woonde. "Dat was een hele reis," lacht Daan. In het gemeentehuis van 's Heerenberg, gemeente Berg, werden Daan van der Kolk en Joke Hagelstein in de echt verbonden.
Dinsdag 1 mei was een feestelijke dag met veel felicitatiekaarten van familie en vrienden, maar ook van Koning Willem-Alexander en zijn commissaris Cornielje. Van de gemeente Bronckhorst stond een orchidee op het tafeltje. Behalve de burgemeester kwamen ook de vier kinderen van het bruidspaar en hun echtgenoten op bezoek voor een gezellig uurtje met koffie, thee en taart. "Elke vijf jaar vieren we onze trouwdag met een feest of weekend weg." Herinneringen werden opgehaald, zoals die keer in Noordeloos dat opa aan de waterpijp zat. Maar ook denken ze met plezier terug aan hun reisje naar de Ardennen. De familie wordt groter. Daan en Joke hebben twaalf kleinkinderen en inmiddels ook twee achterkleinkinderen.
Joke ging naar de Rijkslandbouwhuishoudschool en deed na drie jaar examen. "Ik was zo nerveus dat ik een black-out kreeg en zakte," weet ze nog goed. "Ik stopte met school, maar ik kon alle rapporten met allemaal mooie cijfers laten zien."
Ook Daan had een lastige schooltijd. "Ik zat op de HBS in Zutphen en was daar toen het station werd gebombardeerd. Ook het in de kost zijn, was niet bevorderlijk voor de studie. Uiteindelijk ging ik met succes naar de Landbouw winterschool, dat was veel praktijk." Hij werd lid van de jongensorganisatie Bond van Oudleerlingen van het Landbouw- en Tuinbouwonderwijs in Gelderland (B.O.G.). "Voor de meisjes was er Bond van Oudleerlingen van het Landbouwhuishoudonderwijs in Gelderland (B.O.L.H.). Later werden deze samengevoegd tot Jong Gelre."

De B.O.G. en de B.O.L.H. hielden een gezamenlijk ringfeest in Doetinchem. "Ik werd uitgenodigd door een neef om mee te gaan. Achterop de fiets," glimlacht Joke. "Daar ontmoette ik Daan. Mijn vader wilde dat ik met een boer trouwde, maar zelf wilde ik dat niet. Ik wist toen niet dat Daan van een boerderij kwam." Naast zijn lidmaatschap van de B.O.G., kwam Daan al snel in het bestuur. Hij werd vervolgens voorzitter van de Gelderse Maatschappij van Landbouw, afdeling Steenderen en bezocht ook provinciale en landelijke vergaderingen. Joke hielp op de boerderij en zorgde voor hun twee dochters en twee zonen. "Ik heb veel profijt gehad van mijn opleiding," beseft ze. "We hadden stagiaires uit Friesland, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Japan. Dat waren mooie tijden. Met een aantal daarvan onderhouden we nog steeds contacten."
Boerderij De Eek kwam in 1906 in bezit van de familie. Daan van der Kolk woonde als er als kind en volgde zijn vader op. Na 32 jaar droeg hij het over aan de oudste zoon. Daan en Joke verhuisden naar een vrijstaande woning in Steenderen waar ze inmiddels 28 jaar tevreden wonen. Zowel Daan als Joke zijn actieve vrijwilligers. Daan is al jaren actief bij het biljarten en darten in De Bongerd, is bedreven op de computer en doet zoveel mogelijk onderhoud van de tuin zelf. Joke is al vele jaren lid van de Vrouwen van Nu Steenderen. Daarnaast fietsen ze graag samen. "We hebben een rijk leven, al gaan we nu wel wat rustiger aan doen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant