Gedecoreerden Paula Gasseling-Smeenk en Kees Bakker met burgemeester Marianne Besselink. Foto: Gemeente Bronckhorst
Gedecoreerden Paula Gasseling-Smeenk en Kees Bakker met burgemeester Marianne Besselink. Foto: Gemeente Bronckhorst

Twee Bronckhorsters koninklijke onderscheiden

Algemeen

HENGELO - Twee Bronckhorster inwoners hebben een koninklijke onderscheiding ontvangen, tijdens de Koningsdag-uitreiking op donderdag 26 april. Uit handen van burgemeester Marianne Besselink kreeg mevrouw Paula Gasseling-Smeenk uit Hengelo Gld. de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau en werd de heer Ir. Kees Bakker uit Vorden Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Ir. Kees Bakker uit Vorden: Ridder in de Orde van Oranje Nassau
De heer Bakker maakt en maakte zich op diverse manieren verdienstelijk voor de samenleving. Hij was van 1991 tot 2005 lid van de subcommissie Vliegtuigeigenschappen en Vlieggebruik van de Wetenschappelijke Commissie van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium. In de periode 1999 tot 2012 organiseerde hij als voorzitter van het organisatiecomité European Rotocraft Forum van de Nederlandse Vereniging voor Luchtvaarttechniek drie keer (mede) een congres met 125 sprekers voor circa 250 personen. Van 2003 tot heden is hij voorzitter van Stichting Historisch Museum Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium. Onder zijn leiding is het museum uitgebouwd, werden een archief opgezet en donateursbijeenkomsten gehouden. Na de sluiting organiseerde hij nog wisselexposities en hij werkt aan een virtueel internetmuseum voor het NLR. Van 2015 tot 2017 was hij medeauteur van het jubileumboek ´Een Eeuw Marineluchtvaart´ in opdracht van Stichting Vrienden van de Traditiekamer van de Marineluchtvaartdienst. Hij was werkzaam bij de Koninklijke Marine en onder meer helikopterpiloot, plaatsvervangend hoofd onderhoud vliegkamp De Kooy en projectleider NH90 helikopter. Ook had hij met FLOXAIR zijn eigen bedrijf, waarmee hij samenwerkte met onder andere het NLR, DAF special products en de Hogesnelheidslijn. Daarnaast was de heer Bakker medeorganisator van de kennisweken van het Nederlands Ruimtevaart Museum in Lelystad en schrijft hij een boek over Albert Gillis von Baumhauer, een veelzijdig luchtvaartingenieur die leefde van 1891 tot 1939.

Mevrouw Gasseling-Smeenk uit Hengelo Gld.: Lid in de Orde van Oranje Nassau
Mevrouw Gasseling-Smeenk maakt en maakte zich op diverse manieren verdienstelijk voor de plaatselijke samenleving. Van 1958 tot heden was zij onder andere lid, secretaris en voorzitter van Hengelo´s Gemengd Koor. Van 1987 tot heden was zij vrijwilliger bij R.K. St. Jan de Doperkerk in Keijenborg, onder andere als lid werkgroep avondwake en van het damesparochiekoor. Van 1993 tot 1999 was zij secretaris van het schoolbestuur van Basisschool St. Bernardus in Keijenborg. Van 2012 tot heden is zij secretaris van de KBO Keijenborg.

Deze twee Bronckhorster inwoners hebben zich geruime tijd voor de samenleving ingespannen. De aard, duur, diversiteit, maatschappelijke betekenis en uitstraling van hun activiteiten hebben tot de welverdiende koninklijke onderscheidingen geleid.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant