Nelly de Vries, regiomanager, en Hilde Colenbrander, projectcöordinator Present Bronckhorst zijn blij met de start. Foto: PR Present Bronckhorst
Nelly de Vries, regiomanager, en Hilde Colenbrander, projectcöordinator Present Bronckhorst zijn blij met de start. Foto: PR Present Bronckhorst

Succesvolle start Present in Bronckhorst

Algemeen

BRONCKHORST – "In Bronckhorst zijn al veel vrijwilligers actief. De komst van Stichting Present sluit daar heel mooi op aan, omdat ze een aanvullende aanpak hebben op wat er al is." Wethouder Antoon Peppelman toonde zich enthousiast tijdens de startbijeenkomst op 18 april van Present in het gemeentehuis van Bronckhorst.

Sinds vorige week is nu ook in de gemeente Bronckhorst Stichting Present actief. Present verbindt groepen mensen die iets voor een kwetsbare dorps- of buurtgenoot willen betekenen met mensen die het echt nodig hebben. En dat er ook in Bronckhorst veel mensen zijn die in een kwetsbare situatie verkeren, bleek uit de korte quiz die de lokale Presentcoördinator, Hilde Colenbrander deed met de ruim 70 aanwezigen. Van de ruim 36.000 inwoners in de gemeente Bronckhorst is 24% ouder dan 65. Er zijn 1680 huishoudens die al een jaar met minder dan het sociaal minimum moeten zien rond te komen en 400 huishoudens verkeren al langer dan 4 jaar in zo'n moeilijke situatie. Gezondheidsproblemen, verlies van een partner of baan zijn vaak het begin van zo'n neerwaartse spiraal. Mensen verarmen, vereenzamen en leven vaak in troosteloze omstandigheden. Dat er dan vrijwilligers zijn die naar je omkijken en je heel praktisch de helpende hand bieden, kan een wereld van verschil maken. Soms betekent het opruimen en opknappen van een huis voor mensen een compleet nieuw begin. Dit bleek uit twee ervaringen die Nelly de Vries, regiomanager van Present, aan de aanwezigen vertelde.

Erik Dannenberg, bestuursvoorzitter van Present Nederland en voorzitter van Divosa, de vereniging van gemeentelijke leidinggevenden in het sociaal domein, deelde een persoonlijk, bevlogen en ook scherp verhaal over de ontwikkelingen in het sociaal domein in de afgelopen 50 jaar. "We zijn begonnen mensen die 'niet passen' uit te sluiten en elders onder te brengen, het exclusiemodel. We moeten terug naar inclusie. Iedereen doet mee en hoort erbij. En dit past perfect bij de werkwijze van Present." Dat was in het kort zijn boodschap.

Present wil dat iedereen meedoet en erbij hoort

Opvallend is dat in Bronckhorst al, meer dan elders, vrijwilligers actief zijn. 42% van de inwoners doet enigerlei vorm van vrijwilligerswerk. Present sluit daar goed op aan omdat, zoals Peppelman het noemde, "Present de moderne vrijwilliger aanspreekt." Die vrijwilliger wil best eenmalig een klus doen, maar nergens aan vast zitten en wil graag zelf kiezen wat voor hulp hij wil geven. Dat kan een tuin opknappen, een huis schoon maken, behangen of schilderen zijn of iets sociaals met bijvoorbeeld ouderen. En die vrijwilliger wil het allemaal niet zelf hoeven te organiseren. Voor díe vrijwilliger is Present de oplossing. Present werkt altijd samen met professionele zorginstanties, zodat de hulp op de juiste plek terecht komt.

De bijeenkomst werd opgeluisterd met een muzikaal intermezzo van een jong talent. Aan het eind nam wethouder Peppelman het 'presentje' van Present in ontvangst, een Present-ballon en een kluspakketje. Dit was het officiële startmoment. Inmiddels heeft het college van burgemeester en wethouders te kennen gegeven graag het eerste project voor Present te willen uitvoeren.

Tot slot werden de aanwezigen van harte uitgenodigd om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje, waar graag gebruik van werd gemaakt. Present maakte een mooie landing in de gemeente Bronckhorst. Inmiddels hebben de eerste (groepen) vrijwilligers zich gemeld en zijn er ook al diversehulpvragen binnen gekomen.

Wie het leuk lijkt om met collega's, sportvrienden, kerkgenoten, of de familie een eenmalig vrijwilligersproject te doen, meldt zich bij Hilde Colenbrander of kijk op de website voor meer informatie.


www.presentbronckhorst.nl

Wethouder Antoon Peppelman neemt het ‘presentje’ van Present in ontvangst als formeel startsein. Foto: PR Present Bronckhorst
Wethouder Antoon Peppelman neemt het ‘presentje’ van Present in ontvangst als formeel startsein. Foto: PR Present Bronckhorst
Nelly de Vries en Hilde Colenbrander van Present Bronckhorst in gesprek. Foto: PR Present Bronckhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant