Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Column Luuk Stam - Toeristen

Algemeen

Toeristen

Aan de kant van de weg loopt een meisje. Ik schat haar een jaar of 9. In haar hand heeft ze een leeg eierdoosje. Ik tref haar precies op het goede moment, want ik ben verdwaald. Ik ken Zuid-Limburg aardig, maar dit landweggetje is voor mij nieuw. Dit meisje kan mij vast helpen. Ik vraag haar of ze weet hoe ik in Valkenburg kom. Ze wijst me vlotjes de weg.

Het is warm dus voordat ik mijn fiets weer opstap neem ik een slok water uit mijn bidon. Het meisje wacht totdat ik vertrek en kijkt mij met grote ogen aan. "Woon jij hier?", vraag ik. Er zit wat twijfel in mijn stem. Sommige stukjes in dit heuvellandschap zijn zo mooi dat het bijna onvoorstelbaar is dat er mensen zijn die het voorrecht hebben om hier te mogen wonen.

Dit meisje bewijst dat die mensen wel degelijk bestaan, want haar wijsvinger gaat richting de boerderij aan de overkant van het weggetje. Daar woont ze. Samen met haar papa en mama. En die mevrouw die daar al hardlopend aan de horizon verschijnt, dat is haar buurvrouw. Die woont iets verderop, in een al even prachtige karakteristieke boerderij.

Ik moet denken aan één van de stellingen die ik onlangs voorgeschoteld kreeg bij het invullen van de Kieswijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen in Bronckhorst. De stelling was dat onze gemeente meer geld moest uittrekken om Bronckhorst in het westen te profileren als 'de poort van de Achterhoek'. Of ik het daarmee eens of mee oneens was.

Daar kon ik zo snel niet uit kiezen en dus koos ik voor 'geen van beide'. Wel met een vleugje oneens. Ik verkeer namelijk in de veronderstelling dat westerlingen in hun zoektocht naar rust vanzelf wel in deze contreien terechtkomen. Daarbij komt zo'n benaming nogal hoogdravend over en we zijn hier bepaald niet van het onszelf op de borst kloppen.

Helemaal oneens was ik het met de stelling ook niet, want vrijwel elke regio – hoe mooi ook – doet aan promotie. Ook de Achterhoek. Dat loont. Jaarlijks gaan meer dan een half miljoen (!) Nederlanders hier op vakantie. Ze komen vooral uit de provincies Noord- en Zuid-Holland.

Het gros komt om te wandelen en te fietsen, maar de toeristen genieten hier bovenal van de rust. Zo sprak ik ooit met een stel dat een beekje naast hun camping waardeerde. Het was in de omgeving zo stil dat je het kabbelende water overal kon horen. Ik wilde nog vragen of deze mensen daardoor ook extra vaak naar de toilet moesten, maar dat was voor mijn verhaal totaal niet relevant.

Die gesprekken met toeristen die je thuisstreek bezoeken, maken trots. Ze doen je beseffen hoe mooi we hier in de Achterhoek wonen. Een soortgelijk besef dringt nu door bij het meisje, voor wie dit Limburgse landweggetje thuis is. Ze kijkt nog eens naar haar huis en zegt: "Het is hier wel heel mooi, ja." Daarna loopt ze naar de buren om eieren te halen.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant