Koen Hermans passeert Daniël Willemsen in de tweede manche van de GP  Spanje. Foto: Rik Claeys (België)
Koen Hermans passeert Daniël Willemsen in de tweede manche van de GP Spanje. Foto: Rik Claeys (België)

Koen Hermans 2e in Grand Prix van Spanje Ook 2e in WK-klassement

Algemeen

TALAVERA DE LA REINA – Zijspancrosser Koen Hermans heeft een uitstekende tweede plaats behaald tijdens de Grand Prix van Spanje. Hij won de eerste manche op overtuigende wijze en na de vierde plek in de tweede manche eindigde hij in het dagklassement op de tweede positie. Ook in de tussenstand van het WK-klassement staat het duo Hermans/Musset na drie wedstrijden op een keurige tweede plaats.

Door Willy Hermans

Jeugd grijpt de macht
De macht lijkt bij de zijspancrossers te zijn overgenomen door twee jongeren die zich gemengd hebben in de strijd om de wereldtitel. De 22-jarige Belg Marvin Vanluchene won de Spaanse Grand Prix en voert de ranglijst aan in het WK-klassement. Hengeloër Koen Hermans is pas 21 jaar, maar weet alle oudere favorieten als Bax, Willemsen, Giraud en Brown voor te blijven. Beide jonge rijders hebben gekozen voor een ervaren wereldkampioen in de bak (Ben van den Bogaart en Nicolas Musset) en dat betaalt zich nu uit.
In Talavera de la Reina verschenen in de eerste manche zowel de favorieten Giraud/Mucenieks als Bax/Stupelis niet aan de start: Giraud/Mucenieks als gevolg van een zware crash in de warming-up, waardoor Mucenieks naar het ziekenhuis moest; Bax/Stupelis hadden technische problemen. Brown/Millard pakten de kopstart, maar al in de vierde ronde namen Hermans/Musset de leiding over om deze niet meer af te staan en met grote voorsprong winnend over de finish te gaan. Voor Koen Hermans betekende dat zijn tweede manchezege bij een Grand Prix.
Vanluchene/v.d. Bogaart lagen heel lang op de derde positie, maar in de slotronde wisten zij Brown/Millard alsnog te passeren. Willemsen/Bax reden daarachter naar een stabiele vierde plaats voor Cermak/Cermak en Varik/Daiders. Een andere Hengeloër Roy Bijenhof was ook present in Spanje. Door een blessure van Van der Putten staat hij in de bak bij Julian Veldman en pakte een voortreffelijke tiende plaats. Keuben/Rietman finishten als 14e, van Werven/Mans vielen in de 6e ronde uit.

Dagzege naar Marvin Vanluchene
Nauwelijks anderhalf uur later begonnen 25 koppels aan de tweede manche, nu wel met Bax/Stupelis. Hermans/Musset raakte het stuur van Brown/Millard, zodat beiden een slechte start hadden. Willemsen/Bax was het snelste weg, maar na vier ronden gingen Vanluchene/v.d. Bogaart hen voorbij om onbedreigd de manche en daardoor de dagzege te winnen. De eerste Grand Prix-zege voor Marvin Vanluchene, en hopelijk gaat ook Koen Hermans zijn voorbeeld volgen .
Bax/Stupelis veroverden met hun tweede plaats weer eens WK-punten, terwijl nr. 3 Brown/Millard voor het eerst dit seizoen op het podium stonden met een derde plaats.
Hermans/Musset wisten nog wel Willemsen/Bax te passeren, maar waren tevreden met de vierde positie, omdat dit de tweede plaats in het dagklassement en het WK-klassement betekende.
Van Werven/Mans kenden een heel goede start, maar vielen uiteindelijk terug naar plaats 9. Veldman/Bijenhof eindigden als 13e, Keuben/Rietman als 16e.
Vanluchene/v.d. Bogaart verstevigden hun leiderspositie en gaan met 13 punten voorsprong naar de volgende Grand Prix op 6 mei in Chernivtsi, Oekraïne met twee Achterhoekers op 2 en 3!

Dagklassement:
1.Vanluchene 47 pnt 2. Hermans 43 3. Brown 40 4. Willemsen 34 5. Cermak 31 6. Varik 29 7. Sanders 27 8. Kunnas 23 9. Wilkinson 23 10. Bax 22 10. Veldman 19 14. Van Werven 12 15. Keuben 12.
WK-klassement:
1.Vanluchene 131 pnt 2. Hermans 118 3. Willemsen 105 4. Varik 86 5. Wilkinson 76 6. Giraud 75 7. Kunnas 65 8. Cermak 59 9. Bax 58 10. Sanders 57 11. Brown 56 13. Veldman 53 16. Van Werven 34 18. Keuben 25.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant