Afbeelding

Uut 't Wald | Kroepgerei

Algemeen

Kroepgerei

Apenspul. Het woord staat niet in het WALD, maar zo noemde een oud-buurman een huishouden waarin de man alle typisch vrouwelijke werkzaamheden verricht en de vrouw de klusjes die doorgaans door de man worden opgeknapt.
Wij hebben zo'n apenhuishouding. En zo kon het gebeuren, dat mijn ega vorige week op de kop in de tuin stond en ik in de keuken de koelkast een schoonmaakbeurt gaf.
Terwijl ik lekker aan het soppen was hoorde ik mijn lief buiten mopperen op al dat kroepgerei, dat ze slechts met de grootste moeite tussen de vaste planten weg kreeg.
Kroepgerei is één van de woorden die het Achterhoeks kent voor onkruid. Specifiek worden er die plantjes mee bedoeld, die laag over de grond overal tussendoor woekeren. Een andere, meer algemene benaming is roet. Dat wil zeggen: in de noordoostelijke Achterhoek. Want in de Liemers en langs de Oude IJssel zegt men ruut tegen onkruid. En in het grensgebied daar tussen, bijvoorbeeld in Aalten, wordt het woord root gebruikt. Dat hoor je trouwens ook op sommige plekken in onze buurregio Twente.
Ook 'vertalingen' van het Nederlandse woord onkruid komen in het Achterhoeks voor. Onkruud bijvoorbeeld. In Aalten zeggen ze dan weer onkrood. Of onkroed. En in Eibergen houden ze het kortweg op kroed.
Het meest vervelende onkruid zijn natuurlijk brandnetels. Als je mij 'Verdomme, jikkes!' hoort roepen, dan ben ik daar in gevallen. Of ik heb me vastgelopen in distels of doornenstruiken. Want jikkes is de verzamelnaam voor alles wat brandt, prikt of steekt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant