Daniël Willemsen. Archieffoto: Albert Schreuder.
Daniël Willemsen. Archieffoto: Albert Schreuder.

Fransen dwarsbomen Daniël Willemsen

HENGELO - Bij een Grand Prix in Frankrijk moet zijspancrosser Daniël Willemsen niet alleen rekening houden met de andere combinaties in het veld, maar nog meer met de juryleden van de FIM. Deze bestraffen de Lochemmer voor elk akkefietje dat zij kunnen vinden. Vorig jaar was het octaangehalte in de benzine te hoog, dit jaar bestrafte de jury het duo zelfs twee maal. Zaterdag werden Willemsen/Bax tijdens de kwalificaties tien plaatsen teruggezet omdat ze een gele vlagsituatie genegeerd hadden. Daardoor moesten ze zich kwalificeren door de 'Last Chance' te rijden. Tijdens de Grand Prix zelf kregen Willemsen/Bax straf omdat hun motor teveel geluid zou produceren. Opnieuw moesten ze vijf plaatsen inleveren, waardoor toch vraagtekens gezet kunnen worden waarom steeds Willemsen de dupe is.

Door Willy Hermans

Het deed verder niets af aan de fraaie overwinning van het Frans-Letse duo Giraud/Mucenieks die op de harde baan met veel hoogteverschillen in Castelnau de Levis goed uit de voeten kunnen en met overmacht beide manches wonnen. In de eerste manche bewezen Vanluchene/Van den Bogaart dat zij dit seizoen meestrijden in de voorste linie. Ze pakten de kopstart, moesten na drie ronden Giraud/Mucenieks voor laten gaan, maar reden gecontroleerd naar de tweede plaats. Van Werven/Mans reden lange tijd op een verrassende derde plek, maar zakten later af naar de tiende plaats. Varik/Daiders pakten de derde positie met daarachter een felle strijd om plaats vier tussen Hermans/Musset en Bax/Stupelis. Beide zijspannen hadden al een inhaalrace achter de rug, nadat ze in de eerste ronde na een matige start op posities 12 en 15 lagen. Koen Hermans wist Etiënne Bax (twee weken na zijn sleutelbeenbreuk) voor te blijven met in hun kielzog Daniël Willemsen die vanaf de tweede rij moest starten.
Giraud/Mucenieks pakten in de tweede manche vanaf de start de leiding. Deze keer bleef hun motor wel heel en reden ze onbedreigd naar de overwinning. Daarachter volgden opnieuw Vanluchene/v.d. Bogaart die heel blij waren met hun tweede plaats, omdat dit voor de Belg en Nederlander de eerste rode plaat opleverde!
Als derde op het podium eindigde Bax/Stupelis die ook zeer tevreden waren met deze prestatie, amper twee weken na de sleutelbeenbreuk van Etiënne Bax. Een beetje crosser laat zich niet uit het veld slaan door een breukje, dat zagen we dit seizoen ook al bij Willemsen en Mucenieks.
Voor Hermans/Musset begon deze manche dramatisch door bij de start tegen het hek aan te rijden. Daarna leverden ze echter een topprestatie door alsnog naar een zevende plek te rijden en daarmee kostbare punten te veroveren om mee te blijven doen om de bovenste plaatsen.
Willemsen/Bax eindigden als vierde, maar werden door hun straf teruggezet naar 9. Van Werven/Mans kwamen als elfde over de finish.
Zondag 15 april trekt de Grand Prixkaravaan nog wat zuidelijker naar voor de Grand Prix van Spanje in Talavera de la Reina.

Dagklassement GP Frankrijk:
1. Giraud 50 punten, 2. Vanluchene 44, 3. Bax 36, 4. Varik 33, 5. Hermans 32, 6. Wilkinson 30, 7. Cermak 28, 8. Willemsen 27, 9. Van Werven 21.

Tussenstand WK-klassement:
1. Vanluchene 84 punten, 2. Giraud 75, 3. Hermans 75, 4. Willemsen 71, 5. Varik 57, 6. Wilkinson 53, 7. Dierckens 45, 8. Kunnas 42, 9. Bax 36, 10. Santermans 36, 11. Veldman 34.

Meer berichten