John Rondeel geeft de voorzittershamer over aan Martijn Pietersen. Foto: Liesbeth Spaansen
John Rondeel geeft de voorzittershamer over aan Martijn Pietersen. Foto: Liesbeth Spaansen

John Rondeel Lid van Verdienste na 18 jaar bestuur St. Jan

KEIJENBORG – Tijdens de algemene ledenvergadering van Schutterij St. Jan in Keijenborg, gehouden op dinsdagavond 27 maart, droeg John Rondeel zijn voorzittershamer over aan Martijn Pietersen. Hij verlaat na 18 jaar het bestuur en daarom benoemde de vereniging hem aan het einde van de vergadering vanwege zijn Broederschap, Trouw en Dienstbaarheid voor de vereniging tot Lid van Verdienste.

Door Liesbeth Spaansen

Het was de laatste keer dat John Rondeel (51) als voorzitter de vergadering opende en hij las zijn laatste jaarverslag voor. Toch neemt hij geen afscheid. "Ik was voorzitter en commandant, dus ik houd een mooie taak over, maar speeches maken hoeft niet meer. Ik vond het wel mooi om jubilarissen in het zonnetje te zetten met een persoonlijke touch." John laat een uitgebreid archief achter over alle tradities, het archief waarmee Wim Besseling ooit is begonnen.

John Rondeel ziet zichzelf als bruggenbouwer en verbinder. "Er moet even iemand de microfoon pakken voor een woordje." Hij was acht jaar secretaris en tien jaar voorzitter en heeft in die bestuursperiode veel bereikt, maakte veel vrienden. "Zo hebben we goede contacten met de KBO en Keijenburgse Boys. Het is belangrijk om tradities te bewaken maar deze ook aan te passen aan de omstandigheden. Het huldigen op de zondagmiddag is verplaatst naar de zaterdagavond. Dan kunnen we die middag zelf kermis vieren. De schutterij en de muziekvereniging gingen een jaar of tien geleden samen, we kregen een eigen schuttersgebouw en nieuwe uniformen en elk jaar organiseren we een mooi kermisweekend. Dit jaar zelfs twee, vanwege het 165 jarig jubileum."

John was druk met voetballen en gym, er was toen geen vendeliersafdeling voor jeugd. "De vader van mijn vriendje wilde dit gaan oppakken. Ik was tien jaar en ik mocht even komen kijken," weet hij nog goed. "Ik was meteen verkocht."

Na vijftien jaar werd hij commandant en dat is hij nu alweer 25 jaar. "Als commandant zorg ik ervoor dat de groep van A naar B komt en ook nog netjes tegelijk. Ik geef de commando's aan de vendeliers en muzikanten tijdens de optochten, begeleid het nieuwe koningspaar en bij concoursen mag ik de gewonnen prijzen in ontvangst nemen. Ik vind het prachtig werk. Jonge kinderen komen vaak even naast me staan, een commandant met een echt zwaard blijft natuurlijk voor de jonge kinderen interessant."
John heeft nooit aan muziek gedaan, al heeft hij wel wat instrumenten bespeeld. In Katwijk bijvoorbeeld. "We hadden een bassist van een andere vereniging mee, die op het moment dat we moesten optreden heerlijk aan een harinkje hapte," lacht hij. "Ik heb snel de sousafoon omgehangen en daar ging ik. Omdat we allemaal hetzelfde uniform dragen, hadden ze pas na drie rondjes door dat ik daar liep." John wil ook wel graag met het boogschieten meedoen. "Ik ben eigenlijk overal inzetbaar."

Dat er veel tijd gaat zitten in zijn werk bij de Schutterij St. Jan vinden ze thuis geen probleem. "Ik was eerder al voetballeider, ging met de volleybal mee, zat in de schoolraad en laatst in de kiescommissie voor de dorpsraad in Keijenborg. Ik ben meer dan alleen 'een geel met blauw uniform'." John spreekt ook van piektijden voor het vrijwilligerswerk bij St. Jan, omdat de voorbereidingen voor de kermis extra drukte met zich meebrengt, maar niet het hele jaar door. "Als er evenementen zijn, gaan de hele familie mee. Mijn broer is tambour-maître, vader en moeder waren ook van de partij, mijn vrouw Thea is al jaren marketenster, dochter Fleur is hofdame en zoon Tim speelt de grote trom."

De Schutterij gaat door het jaar heen naar verschillende optredens, schuttersfeesten en concoursen. "Dat zijn gezellige dagen, want naast de wedstrijd is er tijd om elkaar te spreken en ideeën te bedenken. De marketensters hebben een drankje en hapjes mee. We krijgen veel uitnodigingen, onze fraaie pakken spreken altijd aan. Het bestuur maakt de eerste keuze, daarna mogen leden zich aanmelden om mee te gaan. Dan brengt een bus ons naar Brabant, Limburg of Duitsland, maar ook dichtbij naar Ulft of Gendringen. Ook zijn we van de partij bij optochten in de buurt, zoals Baak, Wichmond, Hengelo, Velswijk en Zutphen. Twee keer per jaar doen we mee aan het Gelders Schuttersconcours."

John Rondeel blijkt een ambassadeur voor het Schuttersgilde St. Jan. "Wil je ook in het artikel zetten dat we 15 april een open dag hebben van 11.00 tot 14.30 uur? Iedereen is welkom. Hopelijk komt er weer een nieuw team jeugdvendeliers."


www.schuttersgildestjan.nl

Meer berichten