De garenman, één van de figuren op de rode loper tijdens de kledingshow van de Oudheidkundige Vereniging. Foto: Luuk Stam
De garenman, één van de figuren op de rode loper tijdens de kledingshow van de Oudheidkundige Vereniging. Foto: Luuk Stam

Historische kleding over de rode loper

HENGELO - De jaarlijkse ledenvergadering van de Oudheidkundige Vereniging Hengelo kreeg op donderdag 8 maart een bijzondere invulling. Na het officiële gedeelte konden de leden in Ons Huis genieten van een kledingshow vol historische kleding. De presentatie van het geheel was in handen van Nanny Langeler.

Door Luuk Stam

Zij begeleidt het publiek deze donderdagavond langs de verschillende klederdrachten vanaf 1900, geshowd door ruim twintig modellen. Een boer en boerin komen langs, maar ook stelletjes in zondagse kleding, een bruidspaar en een aantal beroepsbeoefenaars zoals boeren, een jager, een boswachter, een garenman en een dienstmeisje.
Allemaal zijn ze gekleed in de stijl zoals die in het verleden in de Achterhoek te zien was. Ook de klederdracht van Dickens, die eind vorig jaar centraal stond tijdens het Winters Pleinenfeest, komt op de rode loper langs. "Maar deze stijl zag je hier niet", vertelt Nanny Langeler. "Dit zag je echt vooral in Engeland."
De show was een initiatief van Gerdien Mullink van de Oudheidkundige Vereniging. "Wij hebben als vereniging de afgelopen jaren veel oude kleding gekregen", vertelt ze. "Het leek ons leuk om dat eens op deze manier te laten zien. Nu alleen voor onze leden, maar wie weet doen we dit nog een keer voor een breder publiek."

Meer berichten