Het dorpslaboratorium van Stichting Hengelo Mien Dorp. Foto: Luuk Stam
Het dorpslaboratorium van Stichting Hengelo Mien Dorp. Foto: Luuk Stam

Hengeloërs denken volop mee in 'dorpslaboratorium'

Eerste openstelling oude gemeentehuis trekt over twee dagen zo'n 150 bezoekers

Door Luuk Stam

HENGELO – Voor het eerst sinds lange tijd waren de deuren van het leegstaande oude gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Hengelo op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart weer open voor publiek. Dorpsbewoners konden hier terecht om de door de stichting Hengelo Mien Dorp opgezette plannen te bekijken en om mee te denken over de toekomst van hun dorp.

Vrijdagmiddag maakten ruim honderd Hengeloërs van die mogelijkheid gebruik. Zaterdagochtend kwamen zo'n vijftig bezoekers naar wat door de stichting het dorpslaboratorium wordt genoemd. Sommige inwoners van Hengelo kwamen hier bewust naartoe, maar er waren ook bezoekers die min of meer toevallig kwamen binnenlopen.

"Dit is een heel goed initiatief, want we moeten samen de mouwen opstropen om er hier in Hengelo wat van te maken", vindt een bezoeker die tot die eerste groep behoort. Hij heeft al meerdere ideeën in de daarvoor bestemde box gestopt. Een ander wandelt tussen het doen van de boodschappen door even binnen. "Ik zag hier allerlei activiteit en vroeg me af wat hier precies kwam", klinkt het.

Voorlopig is er nog geen definitieve invulling van het oude gemeentehuis en dus heeft Hengelo Mien Dorp het leegstaande pand in bruikleen van de gemeente Bronckhorst. De leden van de stichting zien dit als dé plek om zichzelf te presenteren aan het publiek. De voorste twee ruimtes zijn in gebruik. De ene ruimte geldt als de plek om ideeën te verzamelen, in de ander hangen de uitgewerkte plannen en visies. In de tussenliggende gang hangt het vol met historische dorpsfoto's.

Bezoekers kunnen door middel van het plakken van smileys laten blijken in welke plannen zij het wel zien zitten. Het meest concrete plan van de stichting Hengelo Mien Dorp is de realisatie van een muziekkoepel op het plein bij de Remigiuskerk. Dit plan blijkt heel wat goedkeuring te kunnen wegdragen, want al snel hangt het rondom dit ontwerp vol met smileys.

De deuren van het oude gemeentehuis zullen vanaf nu om de week op vrijdagmiddag tussen 15.00 uur en 19.00 uur geopend zijn. Ook zijn er extra activiteiten zoals op vrijdag 18 mei om 19.30 uur het ontwerpatelier 'Van Houtskoolschets naar Toekomstvisie'. Wie de ontwikkelingen in het dorpslaboratorium buiten openstelling wil bekijken, kan contact opnemen via contact@hengelo.miendorp.nl.

Meer berichten