Ambassadeur van de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst Wilma Aalderink en onderzoeker Theo Plantinga. Foto: Liesbeth Spaansen
Ambassadeur van de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst Wilma Aalderink en onderzoeker Theo Plantinga. Foto: Liesbeth Spaansen

Tweede teamavond SamenLoop voor Hoop in het teken van onderzoek

BRONCKHORST/VORDEN - In de kantine van Voetbalvereniging Vorden werd woensdag 28 februari de tweede teamavond gehouden voor teams die zich al hebben opgegeven voor de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst en andere belangstellenden.

Door Liesbeth Spaansen

Na de opening van voorzitter Dirk Hiddink, hield ambassadeur van de SamenLoop Wilma Aalderink een pleidooi om vooral iedereen op te roepen om mee te doen op 9 en 10 juni. Haar man Henk Aalderink, oud-burgemeester van Bronckhorst was tweemaal ambassadeur van de SamenLoop. "Hij riep twee keer op om deel te nemen, hij vond dat belangrijk," vertelt Wilma Aalderink. "In 2013 werd er bij hem kanker ontdekt. De SamenLoop heeft daarom voor mij en mijn familie grote betekenis en we lopen dit jaar als Team Aalderink mee. Die twee dagen die wij samen meemaakten zijn zo bijzonder, die hebben een warme plek in ons hart."

Er werd kort informatie gegeven voor nieuwe deelnemers, er was een filmpje van een voetbalteam uit Zwolle en informatie over de kinderloop op zondagochtend, die 24 minuten duurt. "Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel kinderen al met kanker te maken hebben gehad en daar over kunnen vertellen." Ook werd aandacht geschonken aan de sponsorwerving en werd geluisterd naar muziek van De Dijk: 'Kan ik iets voor je doen?'.

Theo Plantinga, oud inwoner van Hengelo Gld. en onderzoeker van de Radbouduniversiteit Nijmegen startte zijn onderzoek in 2014 met geld van het KWF en Alpe d'HuZes samen. "Ik heb grote waardering voor dit initiatief en de organisatie, want zonder geld zijn we nergens. Jullie zijn hard nodig om het geld binnen te halen en jullie als deelnemers: groot applaus." Plantinga was blij verrast met het aantal teams dat zich al had aangemeld (34) en het aantal lopers (333). Hij zag op de groepsfoto plezier, gezelligheid en enthousiasme, maar ook doorzettingsvermogen en veerkracht. "Ik heb zelf meegedaan aan de Alpe d'HuZes met Team Radbout UMC. Het met elkaar een prestatie leveren, maar ook de persoonlijke verhalen, die maakten veel indruk. Mijn werk is echt de moeite waard, de situatie voor de kankerpatiënt verbeteren."

Met de PowerPoint Presentatie: 'Uitbehandeld? Hoe zo?' ging Theo Plantinga in op de vraag van patiënten: 'Waarom ga je dood aan kanker?' Het antwoord is dat de vitale delen worden aangetast, het orgaanfalen. "Dat is levensbedreigend. Het gezwel is energieslurpend en deelt heel snel, met uitzaaiingen tot gevolg. Tumorcellen moeten gevoelig zijn voor therapie of combinatie van therapieën." Door onderzoek naar schildklierkanker ziet hij hoe kanker zich ontwikkelt en probeert hij wegen te vinden om het proces te kunnen voorkomen en terug te kunnen draaien.

Na de pauze kregen de teams informatie over inschrijven, kaarsenzakken en acties en werd een oproep gedaan voor het zoeken van eregasten en vrijwilligers. Na het slotfilmpje 'De Paarse Bank' kon de voorzitter melden dat er een benefietconcert wordt gehouden op 22 april: Boh Foi Toch treedt dan op, ergens in Hengelo Gld.

Donderdag 19 april is de Derde Teaminformatieavond in Zelhem.


www.samenloopvoorhoop.nl/bronckhorst

Facebook SamenLoop voor Hoop Bronckhorst

Meer berichten