De allereerste bezoekers wagen zich vrijdagochtend op het ijs van ijsbaan Steintjesweide in Hengelo. Foto: Luuk Stam
De allereerste bezoekers wagen zich vrijdagochtend op het ijs van ijsbaan Steintjesweide in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Hengelo geniet van drie dagen ijspret

IJsbaan Steintjesweide was op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 maart open

Door Luuk Stam

De klok van tien uur heeft vrijdagochtend 2 maart nog maar amper geslagen als de eerste liefhebbers hun rondjes draaien op het ijs van natuurijsbaan Steintjesweide in Hengelo. Donderdagavond is bekendgemaakt dat de ijsbaan voor het eerst in lange tijd weer open kan en dat is niet tegen dovemansoren gezegd.

Binnen de kortste keren krioelt het op de baan van de schaatsers. Ook de kinderen van De Leer en de Piersonschool komen langs. Aan het eind van de middag schat de Hengelose ijsvereniging zeker 500 bezoekers te hebben ontvangen. Hier en daar is nog een stoel nodig, maar het overgrote deel van die bezoekers gaat gezwind in het rond.
Om vier uur besluiten de ijsmeesters dat het voor de vrijdag genoeg is geweest. De zon heeft veel kracht. Het is nu volgens hen beter om de ijsvloer te sparen en in te zetten op een mooie schaatszaterdag. Een tiental vrijwilligers neemt daarom bezit van het ijs om met schuivers en vegers de baan te prepareren. Het loont, want na de voorlopig laatste nacht met flinke vorst kan de ijsbaan zaterdagochtend vroeg weer open.
Weer volgt een lange dag vol schaatsplezier. Het is half vijf in de middag als vrijwilliger Henk Hesselink de luiken van het entreeloket sluit. "Om vijf uur stoppen we ermee", vertelt hij. "Dit was een heel mooie dag. We gingen officieel om negen uur open, maar om half negen waren de eersten al aan het schaatsen. Het drukste moment was tussen tien en twaalf uur. Toen stonden er misschien wel 500 of 600 mensen op het ijs."
De meeste bezoekers zijn heel jong. Een deel staat hier voor het eerst op de ijzers. "We doen het ook vooral voor de kinderen", zegt vrijwilliger en groot schaatsliefhebber Jan Rhebergen. Zijn ervaring is dat de kennismaking met natuurijs het enthousiasme voor de sport aanwakkert. "Aan één zo'n dag houd je zo twintig tot dertig kinderen over die het zo leuk vinden dat ze ook eens een keer in Deventer gaan kijken", stelt Rhebergen.
Renske Menkveld (13) uit Hengelo gaat al geregeld schaatsen op de kunstijsbaan in Deventer. "Het ijs is hier wat minder goed, maar het buiten schaatsen is wel heel lekker", vindt ze. De Hengelose vrienden Mats Meerlo (10) en Mattijn Sips (10) zijn al heel wat keren gevallen. "Het ijs is een beetje hobbelig en dit is weer de eerste keer dat we hier kunnen schaatsen", verklaart Mattijn. "Dat is altijd even wennen."
Mats en Mattijn zijn met een aantal vrienden uit groep 6 en 7 van basisschool De Leer naar de ijsbaan gekomen. Onder hen ook Stijn Brummelman (9). "Hij kan het heel goed", vinden zijn vrienden. Stijn volgt dan ook schaatslessen in Deventer. Of hij later ook profschaatser wil worden? "Nee, dat niet", zegt Stijn, terwijl hij in het clubgebouwtje van de ijsvereniging een tosti eet om wat op te warmen. "Dan toch liever profvoetballer."

Na een geslaagde vrijdag en zaterdag kan de ijsbaan uiteindelijk ook zondagochtend nog open. Dan treedt de dooi definitief in. Voor de leden van de ijsvereniging blijft een zeer een voldaan gevoel over. Ook penningmeester Arne Teunissen is tevreden. Niet in de laatste plaats omdat het niet meevalt om in de periodes zonder natuurijs de leden te behouden. "Dan vragen mensen zich af of het nog wel zin heeft om contributie te betalen", merkt Teunissen op. "Nu hebben de kinderen toch weer mooi een paar dagen kunnen schaatsen. En dat in maart! Wij zijn hier heel blij mee."

Meer berichten