Het pand aan de Onderstraat waar het Dickens Museum zetelde. Foto: Liesbeth Spaansen
Het pand aan de Onderstraat waar het Dickens Museum zetelde. Foto: Liesbeth Spaansen

Sjef de Jong overleden

BRONKHORST – Zaterdag 10 februari is Sjef de Jong overleden. De oprichter van het Dickens Museum werd 87 jaar. Het overlijdensbericht van Sjef, beter bekend als de personage Scrooge uit 'A Christmas Carol' van Charles Dickens, stond te lezen op de Facebook pagina van Het Land van Jan Klaassen in Braamt. Daar wordt zijn levenswerk, het Dickens Museum, voortgezet.

Door Liesbeth Spaansen

In 1988 maakten Sjef en zijn vrouw Alie een droom waar: een museum over het werk en leven van Charles Dickens in Bronkhorst. Het stadje was daarvoor een fraai decor. Naast het museum waar Sjef de Jong rondleidingen verzorgde, had hij nog een passie: voorstellingen opvoeren in zijn eigen theater en rondleidingen verzorgen. Alie stond in de museumwinkel. Dertig jaar lang was het Dickens Museum een begrip en niet alleen in Bronkhorst zelf.
Sjef zijn gezondheid ging hem parten spelen en hij moest stoppen met zijn werk. Hij was toen al 82 jaar! Hij beruste zich erin dat het museum werd voortgezet door Alie en vele vrijwilligers. Maar zonder Sjef was de sfeer in het museum anders en een moeilijke keuze werd gemaakt: het pand ging in de verkoop. Na twee jaar wordt een andere eigenaar gevonden en gaat de zoektocht verder naar iemand die de museumstukken wil overnemen.
Het Dickens Museum sloot half oktober 2017 zijn deuren voor het publiek. De wens de Dickens-collectie bij elkaar te houden, kwam uit. Deze wordt ondergebracht in Het Land van Jan Klaassen in Braamt.

Sjef de Jong wordt in familiekring begraven.

Meer berichten