Bach en Italië

BRONKHORST - Het derde concert in de serie Bach in Bronkhorst in de Kapel van Bronkhorst vindt plaats op zondagavond 25 februari. Uitvoerders zijn Hans Rijkmans, viool en Joop van Goozen, orgel. Aanvang 20.00 uur.

In deze serie staan de zes sonates centraal die Bach schreef voor viool en clavecimbel. De clavecimbelpartij wordt bij deze gelegenheid uitgevoerd op het monumentale kabinetorgel van Hinsz uit 1739.
De eerste twee Bachconcerten waren een groot succes. In de programmering van deze concertserie wordt iedere keer een link gelegd tussen Bach en een verwant muzikaal thema. Dit keer is dat Bach en Italië, de bakermat van de vioolsonate. Naast de derde en vierde Bachsonate klinken sonates uit de prille barok en van Arcangelo Corelli, de grondlegger van het concerto grosso. Joop van Goozen: "Zo is mooi de ontwikkelingsgang te volgen van de sonatevorm: van de improvisatorische stijl in de vroeg-barok, via de formalisering in de hoog-barok naar de perfectionering van Bach in de laat-barok. Wat velen niet weten is dat Bach in zijn jonge jaren bewerkingen maakte voor toetsinstrument van concerten van Italiaanse componisten. Dat leverde spectaculaire stukken op. Als voorbeeld hiervan zal een door Bach gearrangeerd hoboconcert van Alessandro Marcello klinken."
De toegang van het concert is gratis; een vrije gift bij de uitgang is welkom.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten