Stijn Wuite (l.) en organisator Cris ten Cate (r.) repeteren met andere muzikanten één van de vele nummers in zaal Herfkens. Foto: Alice Rouwhorst
Stijn Wuite (l.) en organisator Cris ten Cate (r.) repeteren met andere muzikanten één van de vele nummers in zaal Herfkens. Foto: Alice Rouwhorst

Muzikale en vocale helden en heldinnen van Baak

BAAK – "1, 2, 3, 4", telt de drummer af en tikt hetzelfde ritme op zijn drumstokken. Na de vierde tel barst de muziek los in de zaal van café Herfkens op deze vrije zaterdagmiddag. Vele muzikanten hebben zich verzameld om in wisselende samenstelling de kleine veertig nummers te oefenen die ze ten gehore gaan brengen tijdens de Muzikale Helden van Baak.

Door Alice Rouwhorst

Het lijkt wel of de zaal bij Herfkens omgetoverd is in een muziekwinkel. Langs de muren en opgestapelde tafels en stoelen liggen vele gitaarkoffers opengeslagen op de grond. De ene gitaar glimt nog harder dan de ander. Roodbruin met crèmig wit, pikzwart of een mooie lichte houtkleur. Even verderop liggen twee saxofoons. Geen winkelverkoop, maar de laatste oefenmiddag Muzikale Helden is het geval. Drumstel, keyboard en microfoons staan opgesteld evenals de versterkers en boxen. "Het is een hele puzzel om het speelschema voor de oefenmiddagen samen te stellen", zegt Cris ten Cate die verantwoordelijk is voor alles omtrent de coördinatie van het muzikale gedeelte. "Die muzikant kan zo laat en die kan dan niet en die moet om zo laat weer weg…. Met 39 muzikanten in het totaal, heb je met evenzoveel wensen te maken. Ik heb heel wat mailtjes ontvangen en moest dan het schema telkens weer aanpassen. Maar het is me toch voor alle vier oefensessies gelukt!", zegt hij tevreden. Ondertussen oefent de dan geformeerde band 'Born to be wild' van Steppenwolf. De andere aanwezigen luisteren aandachtig, drinken een kop koffie of wat fris, kletsen wat, staan buiten om aan hun nicotinebehoefte te voldoen of oefenen in het café al tokkelend op hun gitaar een nummer. Als de muzikanten tevreden zijn over het resultaat, formeert zich de volgende band en klinkt 'Inside' van Stiltskin. En zo gaat het de hele middag gemoedelijk door.

Muziek verbindt
Voor de derde keer organiseren Cris ten Cate en Werner Willemsen de Muzikale Helden van Baak. Eigenlijk is het Baak en omstreken, want de muzikanten komen niet alleen uit het dorp. "Het was ook voor deze keer weer spannend of we voldoende opgaven zouden binnen krijgen. Gelukkig is dat het geval. Er hebben zich zelfs tien nieuwe muzikanten aangemeld", zegt Werner. "Daar zijn we heel blij mee. Dat geeft toch weer een frisse wind. Wat ze allemaal, jong of oud, man of vrouw, gemeen hebben is hun passie voor muziek. Dat is de verbindende factor." De drummers, (bas)gitaristen, toetsenisten, saxofonisten en percussionisten variëren in de leeftijd van vijftien tot ergens in de zestig. De meeste muzikanten zijn van het mannelijke geslacht. Een aantal vrouwen bespelen een instrument, maar de meeste heldinnen verzorgen het vocale gedeelte.

Jonge muzikale helden
Eén van de jonge nieuwe muzikanten is Niek van Westering (15) uit Baak die sinds een jaar gitaarles heeft. "Ik heb me opgegeven, omdat ik graag muziek maak en ik hier veel van kan leren. Het samen spelen, het optreden in een zaal. Ik vind het best spannend, maar niet eng ofzo. Gezonde spanning. Spelen in een bandje dat lijkt me wel wat, maar ik wil eerst nog wat meer ervaring op doen. Ik speel nu geen gitaarsolo, nee, maar misschien volgende keer. Wie weet!" Dorpsgenoot Stijn Wuite (15) is een andere nieuwe muzikale held. Hij speelt saxofoon en heeft ruim vier jaar les. Met drie nummers blaast hij mee. "Normaal oefen en speel ik alleen met uitzondering van af en toe op school. Ik vind het leuk om nu met meerdere muzikanten samen te spelen. Het is gezellig zo met z'n allen. Ook wel een beetje rommelig, maar dat heeft juist wel wat. Wellicht dat ik wel in een bandje ga spelen, dat weet ik nu nog niet. Eerst maar eens dit doen, dan zie ik wel weer verder." Drummer Nuno Neijenhuis (15) en gitarist Izzy van Zandvoort (18) uit Zutphen hoorden via Izzys ouders van de Helden. Ook zij dragen hun muzikale steentje bij aan een aantal nummers en hebben zin in de tiende februari om dan op te treden. Izzy ziet zichzelf wel hobbymatig in een bandje spelen, terwijl Nuno vooral muziek wil componeren en dat ook voor deze avond heeft gedaan.

Gevarieerd programma
De nummers die ten gehore gebracht worden, zijn zeer divers: van Shaffy en List tot Stones, Anouk, Muse en Kensington. Van (Nederlandstalige) pop van Hollandse bodem tot stevige rock van elders.
Kaarten voor dit gezellige, muzikale spektakel op zaterdag 10 februari zijn voor 5 euro te koop in de voorverkoop bij Zaal Herfkens, Zutphen Emmerikseweg 64. Wees er wel op tijd bij, want op is op.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten