Hentje en Marinus Enzerink waren verbaasd en verbouwereerd na de onthulling. Foto: Jan Hendriksen.
Hentje en Marinus Enzerink waren verbaasd en verbouwereerd na de onthulling. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Parkeerterrein Het Gebouw Veldhoek draagt naam van 'Steenblikplein'

Algemeen

VELDHOEK – Ze waren totaal verrast en een beetje verbouwereerd: Marinus en Hentje Enzerink. Het nieuwe parkeerterrein aangelegd naast Buurt- en Verenigingsgebouw Veldhoek draagt namelijk sinds zaterdagavond de naam van 'Steenblikplein'. Vernoemd naar boerderij 'Steenblik' waar Marinus (74) en Hentje Enzerink (71) wonen.

Door Jan Hendriksen

Het Veldhoekse echtpaar 'exploiteerde' bijna vijfentwintig jaar op vrijwillige basis als beheerders echtpaar het Buurt- en Verenigingsgebouw Veldhoek. "En ook bij de aanleg van het nieuwe plein achter de voormalige basisschool Veldhoek aan de Kapersweg staken Marinus en Hentje de handen flink uit de mouwen", zo verklaarde voorzitter Henk Menkhorst van de Vereniging tot Stichting en Instandhouding Buurt – en Verenigingsgebouw Veldhoek tijdens de officiële opening van het parkeerterrein.

Het is inmiddels de tweede vernoeming van 'Steenblik' in Veldhoek naast de boerderijnaam. In 1991 werd de 'Steenblikbrug' aan de Hertenweg in Veldhoek in gebruik genomen. "Wie weet komt er ooit nog eens een 'Steenblikweg' of 'Steenbliktunnel' in Veldhoek?", zo werd er gekscherend door een van de buurtbewoners geopperd. Na het sluiten van de basisschool in Veldhoek kwam er voor het bestuur van De Vereniging tot Stichting en Instandhouding Buurt – en Verenigingsgebouw Veldhoek er gelegenheid om achter de school grond aan te kopen van de gemeente Berkelland voor een parkeerterrein. "Door de prettige medewerking met de gemeente Berkelland, voormalige eigenaar van de grond, is dit gerealiseerd. Het was een lange weg om te gaan. Toen we in augustus 2015 hoorden dat de school verkocht zou worden en dat er weer een andere school in zou komen was de buurt enigszins van de 'leg' want er werd ook al gesproken over asielzoekers. Maar na een paar gesprekken met de gemeente kwamen we er achter dat er een Adventschool in de school zou komen. Als bestuur hebben we toen geopperd dat wij een stuk grond wilden kopen voor een parkeerplaats. We moesten een plan indienen en dat heeft goed uitgepakt. De Adventschool is er echter nooit gekomen", zo verklaarde Henk Menkhorst.

De naam 'Steenblik' voor het plein is geen toeval want het is de 'bijnaam' van de familie Enzerink. Marinus en Hentje, die tot eind vorig jaar beheerders waren van het gebouw waren ook erg betrokken bij het tot stand komen van het plein en met hen zovele andere vrijwilligers en ondernemers uit de buurt. Mede door hun inzet ligt er nu een prachtig verhard plein voor ruim 25 auto's en is de bereikbaarheid tot het verenigingsgebouw gewaarborgd.

Het Gebouw
Het Gebouw zoals het Buurt- en Verenigingsgebouw Veldhoek in de volksmond wordt genoemd, heeft een sociale functie in de Ruurlose/Hengelose buurtschap. Zo wordt het onder meer gebruikt door twee gymnastiekverenigingen, Handboogschietvereniging Veldhoek die er elke dinsdagavond traint en jaarlijks in januari en februari een groot toernooi organiseert en Stichting Jong & Actief Veldhoekschool (ontstaan na de sluiting van de basisschool) die er verschillende activiteiten organiseert voor jong en oud zoals een seniorenkerstfeest en een smokkeltocht. Ook het bestuur van Volksfeest Veldhoek maakt gebruik van Het Gebouw, de jaarlijkse fietstocht georganiseerd van Volksfeest Veldhoek start vanaf de locatie en verschillende instanties houden er workshops of vergaderingen. En het bestuur van Het Gebouw organiseert er tweejaarlijks een playbackshow of een darttoernooi.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant