Sander Jansen. Foto: Luuk Stam
Sander Jansen. Foto: Luuk Stam

Sander (20) maakt zich op voor EK Forestry Skills

Hengeloër doet in mei mee aan Europees Kampioenschap in Hongarije

Door Luuk Stam

HENGELO – Sander Jansen uit Hengelo maakt in mei deel uit van de Nederlandse selectie tijdens het Europees Kampioenschap Forestry Skills in en rondom de Hongaarse stad Sopron. De 20-jarige bosarbeider eindigde op donderdag 11 januari bij de selectiewedstrijden in het Overijsselse Hardenberg als vierde, precies genoeg voor een plek in het nationale team.

In Hongarije mag Jansen zijn vaardigheden laten zien op verschillende technische zaagonderdelen. Vervolgens zullen de deelnemers in teamverband een bosbouwparcours afwerken. Het landenteam dat op basis van de individuele scores en de teamprestatie de meeste punten verzamelt, mag zich uiteindelijk Europees Kampioen noemen.

Op de zaagonderdelen zijn tevens individuele titels te vergeven. Het favoriete onderdeel van Jansen is het zogeheten 'bucking by combined-cut'. Bij dit onderdeel moeten deelnemers een schijf hout van een stam zagen door deze eerst van de onderkant en daarna van de bovenkant in te zagen. "Dan moet je dus heel goed naar de ligging van de stam kijken om zo'n schijf precies haaks af te zagen", legt Jansen uit. "Dat vind ik altijd weer een mooie uitdaging."

De jonge Hengeloër wiens vader een eigen groenbedrijf runt, is pas sinds kort werkzaam in de bosbouw. Toch geniet hij nu al volop van zijn vak. Hij vertelt zijn verhaal nabij Almen, waar hij druk is met het uitdunnen van een bosperceel. "Het werken in de bosbouw is hartstikke mooi", vindt hij. "Je bent hele dagen buiten. En moet je eens kijken hoe prachtig het hier is."

Onlangs rondde Jansen de opleiding Bos- en Natuurbeheer op het Helicon MBO in Apeldoorn af. Op die school kwam hij in aanraking met de wedstrijden in zijn vakgebied. Tijdens de schoolperiode ontstond er een team en na de opleiding besloot Jansen net als enkele van zijn voormalige medescholieren om door te trainen.

Hij deed mee aan trainingen van de Zweedse producent Husqvarna. Deelnemen aan de EK-selectiewedstrijden in Hardenberg was een logische volgende stap. "Ik heb me daarvoor opgegeven met de gedachte om ervaring op te doen", geeft Jansen aan. "Dat ik nu mee mag naar Hongarije, is natuurlijk een heel mooi extraatje."

Deelnemers aan het EK Forestry Skills mogen niet ouder zijn dan 24 jaar. Als Nederlander mag je maximaal twee keer meedoen. Ook voor Jansen gaan er dus niet veel kansen komen. Gaat de Hengeloër in Hongarije op medaillejacht? "Voor mij is meedoen en ervaring opdoen belangrijker dan winnen", geeft hij aan. "Maar competitief is het zeker. Ik heb er echt zin in."

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten