De Italianen, met staand rechts Yornik Onstenk. Foto: PR
De Italianen, met staand rechts Yornik Onstenk. Foto: PR

Yornik (23) uit Steenderen timmert aan de weg in theaterwereld

Met zijn theatergezelschap De Italianen doet hij mee aan het Café Theater Festival in Utrecht

Door Luuk Stam

STEENDEREN/ZWOLLE - Mensen op muzikale, theatrale en interactieve wijze een verhaal vertellen, dat is wat de 23-jarige Yornik Onstenk het liefst doet. De in Steenderen opgegroeide theaterdocent, theatermaker en acteur is woonachtig in Zwolle. Hier studeerde hij in 2017 af aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Met vijf andere studenten begon hij tijdens zijn studie het muziektheatergezelschap De Italianen.

Met dit gezelschap trad Onstenk al op tijdens het Bevrijdingsfestival in Zwolle, op Festival Havenwerk in Deventer en in het Rijksmuseum in Amsterdam. Nu zijn De Italianen geselecteerd voor het Café Theater Festival in Utrecht. Dit festival is in maart toe aan de vijftiende editie en biedt een podium aan jonge theatergezelschappen uit heel Nederland.

Het festival speelt zich af in bijna dertig verschillende kroegen. Bezoekers staan er met hun neus bovenop de voorstellingen. Andersom is dat net zo. "Het publiek staat daar echt bovenop jou", vertelt Onstenk, die met De Italianen een interactieve voorstelling verzorgt. Het spelen met publiek is sowieso iets dat hem ligt. "Als kind was ik vroeger met kerst bij opa en oma al degene die midden in de kring verhalen zat te vertellen. Iedereen ging daarin mee."

Pas op de middelbare school kwam zijn liefde voor het theater echt naar voren. Onstenk volgde op het Isendoorn College in Warnsveld de richting Drama. Hij speelde de hoofdrol in de bijbehorende musical in theater Hanzehof in Zutphen. Het deed hem uiteindelijk kiezen voor de theateropleiding.
Van die keus heeft hij zeker geen spijt. "Ik vind het heel mooi dat je mensen met theater een spiegel voor kunt houden", legt hij uit. "Dat je iets neer kunt zetten dat mensen beweegt. Het komt geregeld voor dat er in het publiek mensen moeten huilen. Dat ze iets oprecht mooi vinden en dat het emoties bij ze losmaakt. Dat is heel belangrijk in de huidige tijd."

Onstenk woont tegenwoordig in Zwolle, maar komt nog geregeld op bezoek bij zijn ouders in Steenderen. "Elke keer als ik hier met de bus aankom, dan is dat toch weer fijn", vertelt hij. "Hier heb ik veel herinneringen en dit is heel lang mijn thuis geweest."
De jonge theatermaker en acteur kent nog veel mensen in Steenderen en wil zijn werk dan ook graag met hen delen. Zeker omdat hij een andere kant op is gegaan dan veel van zijn voormalige dorpsgenoten. "Hier heerst vaak nog de moraal van; doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg", geeft Onstenk aan. "Dan kom je niet zo snel uit bij acteren of theater maken, maar ik wil juist laten zien dat iemand uit Steenderen dit ook kan doen."

Met De Italianen zal Onstenk tijdens het Café Theater Festival optreden in het Hofman Café, verscholen achter de Sint Janskerk in Utrecht. Van donderdag 1 tot met zondag 4 maart is de voorstelling van het zeskoppige theatergezelschap in totaal negen keer te bekijken.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten