Foto: Nick Oostendorp

Column Luuk Stam - Vrijgezellenfeest

Vrijgezellenfeest

Er is een klein probleempje. Het is ergens in de laatste weken van december als hij het berichtje stuurt in onze appgroep. Binnenkort wordt hij 30 jaar, maar zijn verjaardagsfeest in het tweede weekend van januari kan niet doorgaan. In plaats daarvan zijn we een week eerder welkom. En dan is er nog iets. De reden van dit alles; dit weekend is zijn laatste weekend als ongehuwde man. Op de dag dat hij zijn verjaardag zou vieren, is hij op huwelijksreis.

Hier moeten wij even van bijkomen. Dat dit ging gebeuren, wisten we al wel. Al een tijd geleden had hij zijn Poolse vriendin ten huwelijk gevraagd, maar daarna bleef het heel erg lang stil. Nu ineens is het blijkbaar zover. Kon hij dat niet wat eerder melden? Uit de verdere uitleg blijkt dat het in eerste instantie alleen voor de wet en in heel kleine familiaire kring gaat gebeuren. Het kerkelijk huwelijk en het feest volgen later in het jaar in Polen.

Helder. Ons rest één grote uitdaging; het vrijgezellenfeest. Zo'n feest geef je niet voor een al getrouwde man. Dat moet dus nu. Met kerst en oud en nieuw voor de deur biedt de agenda echter zo goed als geen ruimte. Er is maar één echte mogelijkheid. Dat is het eerste weekend van januari. Het is last-minute en er is flink wat improvisatie voor nodig, maar we kunnen niet anders. Zijn verjaardagsfeest moeten we bombarderen tot zijn vrijgezellenfeest.

Naar een locatie hoeven we niet lang te zoeken. In en rondom de Drentse basisschool waar hij tijdelijk woont, is ruimte in overvloed. Ook een programma zit snel in elkaar. We besluiten hem in één dag een echte Pool te laten worden. Zo mag hij in een rood bouwvakkerskloffie met in witte letters het opschrift 'Firma Budowlana' (Pools voor 'bouwbedrijf') zijn eigen bankje in elkaar timmeren en een muurtje metselen. Uiteraard zijn hierbij een Pools biertje en een glaasje wodka nooit ver weg.

Om de dag af te trappen, verzint één van ons de smoes 's avonds verhinderd te zijn. In plaats daarvan trakteert hij de bijna 30-jarige aan het begin van de middag graag op een lunch in het plaatselijke eetcafé. Het plan slaagt wonderwel, want als hij hier ook zijn andere vrienden treft, is de verrassing compleet en de dag al voor een groot deel geslaagd. Als afsluiter gaan we stappen in Zwolle, waar het snoep aan de ketting om de nek van de bouwvakker in rap tempo in vrouwenmonden verdwijnt.

Waar wij uitkeken naar zaterdag en menigeen nog steeds met kleine oogjes rondloopt, is deze maandag voor de hoofdrolspeler pas echt de grote dag. Al vroeg in de ochtend stuurt hij een berichtje om ons te bedanken voor het mooie feest. Alles is inmiddels opgeruimd en een deel van de school is helemaal aangekleed voor een bescheiden trouwfeestje. Zelf is de bruidegom zo goed als topfit. Hij heeft nog wat lichte hoofdpijn van de vele wodka, maar voor een echte Pool is dat hooguit een klein probleempje.


Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten