De ondertekenaars Mike de Boer, Jan Baars, Bas Schipper en Mark Roordink. Foto: Liesbeth Spaansen
De ondertekenaars Mike de Boer, Jan Baars, Bas Schipper en Mark Roordink. Foto: Liesbeth Spaansen

Olburgse school eigendom van Olburgse stichting

OLBURGEN – De Stichting Beheer en Behoud Schoolgebouw Olburgen is officieel eigenaar geworden van het voormalige schoolgebouw St. Willibrordus aan de Olburgseweg 19 in Olburgen. Zaterdag 30 december werden alle notariële akten ondertekend in het pand waar een aantal van de stichtingsbestuursleden zelf ook op school hebben gezeten. Notaris Bas Schipper uit Olburgen en het dagelijks bestuur Jan Baars, Mike de Boer en Mark Roordink zetten na beperkte voorlezing de handtekeningen. De notaris was gemachtigd als verkoper namens de gemeente Bronckhorst te ondertekenen. "Het bedrag van 1 euro is al voldaan."

Door Liesbeth Spaansen

Jan Baars is blij met de aankoop van het gebouw. "Een mijlpaal binnen de dorpsgemeenschap. De centrale functie die het schoolgebouw de laatste jaren al had, wordt zo behouden." In maart 2017 hadden burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst al de intentie uitgesproken om de voormalige school te verkopen aan de stichting. Beide partijen waren het in december eens over de inhoud van de koopovereenkomst en daarom kon de verkoop doorgang vinden.

De exploitatie van het gebouw is sinds 2013 bij de Stichting Beheer en Behoud Schoolgebouw Olburgen en dat blijft zo. Deze gaat allerlei activiteiten organiseren, laagdrempelig en voor jong en oud, maar zonder commercieel gewin. De opbrengsten van de activiteiten dekken slechts de gemaakte onkosten. Naast het dagelijks bestuur is Karin Kreuzen als bestuurslid aan de stichting verbonden en Freek Heidekamp als adviseur voor het subsidietraject.

Voor het te realiseren buurthuis in Olburgen zijn wel investeringen nodig, want het is nu nog een school. "De plannen zijn om hier een 'huiskamer' van te maken dat past bij de kleine kernen Olburgen en Rha. Om te zorgen dat het gebouw meer comfort kan bieden aan haar gasten, moet het warm blijven, ofwel het gebouw wordt geïsoleerd. Maar ook wordt geïnvesteerd in de aankleding om van deze school een buurthuis te maken. Hierbij hoort ook een keuken. Ik houd van koken en denk aan het geven van kookworkshops."

Freek heeft een tweetal fondsen bereid gevonden geld beschikbaar te stellen. Als eerste de stichting VSBfonds, een Nederlandse goede-doelenorganisatie die culturele en maatschappelijke initiatieven ondersteunt. "We hebben een projectplan geschreven over de verschillende activiteiten. Het moet kleinschalig, laagdrempelig en duurzaam zijn. Vooral het onderdeel verduurzamen is voor het VSBfonds reden om een donatie te geven."
Ook het Oranjefonds van koningin Maxima en koning Willem-Alexander, bekend van onder ander de Appeltjes van Oranje en NL-doet, heeft een donatie toegezegd. Het Oranje Fonds steunt projecten op het gebied van sociale cohesie en sociale participatie, zoals kleinschalige buurtinitiatieven.

Nieuwjaarsinstuif
De stichting nodigt iedereen uit voor de nieuwjaarsinstuif op zondag 14 januari in de school. Tussen 14.00 en 17.00 uur is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te kijken en luisteren naar een impressie van de uitstraling van het gebouw en de laatste ontwikkelingen van de stichting.

Bel of mail voor vragen en/of informatie naar Bas Schipper: 0575-451060, Jan Baars: 06-53732475, Mike de Boer: 06-22465774 of Karin Kreuzen: 0575-452667 of mail sbso-instuif@hotmail.com.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten