Tom van der Weijden draagt voorzitterstaak over aan Klaas Leutscher. Foto: Liesbeth Spaansen
Tom van der Weijden draagt voorzitterstaak over aan Klaas Leutscher. Foto: Liesbeth Spaansen

Kermiscommissie Steenderen start nieuw jaar met nieuwe voorzitter

Kermiscommissie Steenderen start nieuw jaar met nieuwe voorzitter 

Klaas Leutscher neemt taak over van Tom van der Weijden

Door Liesbeth Spaansen

STEENDEREN – De kermiscommissie van de Steenderense Kermis start het nieuwe kermisjaar met een andere voorzitter. Klaas Leutscher gaat de taak overnemen van Tom van der Weijden, die hiermee tevens afscheid neemt van het bestuur.

Tom van der Weijden werd in 2010 unaniem als nieuw bestuurslid aanvaard. Hij nam de organisatie van de optocht over van Rob Harmsen. "Ik liep eerst een jaar mee, daarna gaf ik er mijn eigen draai aan. Een mooie taak, de optocht is toch het hoogtepunt van de kermis. Toen ik in 2012 voorzitter werd, nam Jasper Geurts het van me over en na twee jaar Hans Uenk."

Jos Sloot droeg de taak als voorzitter aan Tom over, na 26 jaar kermiscommissie waarvan bijna veertien jaar voorzitter. Tom neemt na zeven jaar afscheid van het bestuur. "Dat was een lastige beslissing, het was een hele mooie periode. Ik had het graag langer willen doen, maar er gaat veel tijd in het brouwen van een feestje zitten. Natuurlijk krijg je daar ook wat moois voor terug, alleen is het nu privé met een tweede kleine op komst, maar ook zakelijk echt te druk." Tom gaat nu met zijn gezin naar de kermis en de optocht kijken. "Klaas kan nog een beroep op me doen, mocht het nodig zijn."

Klaas Leutscher werd in 2004 gevraagd voor de kermiscommissie. "Ik mocht de jeugd, de Kleine Schutterij begeleiden. Als leerkracht van toenmalige basisschool De Akker had ik korte lijntjes, ook met de andere basisscholen om de jonge deelnemers te motiveren mee te doen aan het kruisboogschieten op vrijdag en de kinderspelen op zaterdag." De kinderspelletjes van de zaterdagochtend zijn de laatste jaren vervangen door kindervermaak, zoals een theatervoorstelling of circus. "Dat sprak de kinderen toch meer aan."

Volgens de traditie om als voorzitter een nieuwe voorzitter voor te dragen, vroeg Tom van der Weijden Klaas Leutscher om de nieuwe voorzitter te worden. Wie de taak van Klaas gaat overnemen is nog niet bekend. "Daar moet ik nog over nadenken, wie dat op termijn kan doen."

De kermis in Steenderen bestond in de beginjaren uit een achtkamp en soms ook een optochtje. Later werd de kermis op vijf locaties -kroegen en zalen, in Steenderen gevierd: Beeftink, Concordia, Broekhuizen, Rutten en Heezen. Uiteindelijk bleven daar Heezen en De Seven Steenen van over. Daarnaast werd kermis gevierd in de grote tent bij de schutterswei. De laatste jaren staat de tent op het marktplein. "Dat was een lang gekoesterde wens," vertelt Klaas Leutscher. "Na de reorganisatie van het plein, waarbij de verhogingen allemaal weg zijn gehaald, ontstond een grote open ruimte. Nu passen tent en kermisattracties bij elkaar. We hebben veel positieve reacties gekregen tot nu toe. En tijdens de veertigste editie van de kermisoptocht werd het eerste Kleintje Kermis in het leven geroepen. Een succesvolle en gezellige avond waar bouwgroepen bij elkaar komen."

De kermiscommissie heeft goede contacten met de horeca, de kermisexploitanten, de gemeente en de politie. De horeca regelt gezamenlijk het muziekprogramma in de tent, bij Zaal Heezen en Zaal De Seven Steenen.

In 2018 bestaat de kermiscommissie uit voorzitter Klaas Leutscher, secretaris Roy Wolbrink, penningmeester Harold Achterkamp en de leden Henk Berendsen, Joost Meenink, Rowdy Willemsen, Robert Wisselink, Albert Scheper, Hans Uenk en een nog te kiezen bestuurslid. "Het is een ongeschreven regel: iemand wordt namens het hele bestuur gevraagd. We gaan nu op zoek naar een nieuw commissielid, die goed in de groep past. Het is een hechte groep na al die jaren. Er is ook geen einddatum. Het is gemoedelijk, er is geen druk, we helpen elkaar. Dat werkt echt super."

Tom van der Weijden besluit. "Ik ga mijn taak in goede handen leggen. Een oude rot in het commissievak gaat het voorzitterschap van mij overnemen. Ik heb daar alle vertrouwen in." Ze geven elkaar een flinke handdruk. "Ik doe mijn best. Samen gaan we er voor!", bevestigt Klaas Leutscher.


www.steenderensekermis.nl

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten