De nieuwe kleppers voor de stadsomroeper van Bronkhorst. Foto: Liesbeth Spaansen
De nieuwe kleppers voor de stadsomroeper van Bronkhorst. Foto: Liesbeth Spaansen

Stadsboer Henk klepperend door Bronkhorst

Algemeen

BRONKHORST - Bronkhorst gaat een oude traditie in ere herstellen: de klepper keert terug in het straatbeeld van Nederlands kleinste stadje. Het houten instrument wordt voortaan weer net als in een ver verleden bij bijzondere gebeurtenissen, gebruikt om boodschappen aan te kondigen. Timmerman Jan Wolters maakte daarvoor twee nieuwe kleppers. Zaterdag 16 december om 10.00 uur worden ze bij het begin van het winterfestival Dickens in Bronkhorst officieel aangeboden in het Wapen van Bronkhorst. Eén gaat naar de Belangenvereniging Stad Bronkhorst (BSB), de ander wordt overhandigd aan Zutphens befaamde 'stadsboer Henk'.

De nieuwe klepper is een initiatief van Cor Hofs uit Steenderen, die onder meer als bomenexpert en oud-medewerker monumentenzorg van de gemeente Bronckhorst al jaren betrokken is bij de stad. "Toen ik vorig jaar bij het Dickensfestival door de stad liep, zag ik stadsboer Henk Koskamp in vol ornaat rondlopen, die met een soort klepper nieuwtjes bekend maakte. Dat ding leek nergens op. Het was gemaakt van multiplex en werd met schroeven en bouten bij elkaar gehouden," vertelt Hofs. "Dat kan niet bij zo'n stad, vond ik. Dat vond Henk zelf eigenlijk ook wel, maar hij vindt het nu eenmaal leuk om als stadsomroeper rond te gaan."

Dat moet anders, besloten ze samen, en Hofs schakelde timmerman Wolters in, een specialist in traditioneel timmerwerk. Hofs: "Wolters is ook betrokken geweest bij de restauratie van de Walburgtoren in Zutphen en van de kapel in Bronkhorst. Hij woont in Bronkhorst en maakt ook de vogels voor het vogelschieten bij de jaarlijkse kermis in de stad." Samen met Hofs ging Wolters op onderzoek uit in Hengelo en Zelhem, waar ze nog een oude klepper in hun bezit hebben. "We kregen alle medewerking, hebben die dingen goed bekeken en kwamen zo tot een ontwerp. Die uit Hengelo heeft nogal wat ijzerwerk en dan zouden we er weer een andere deskundige bij hebben moeten halen, dus we besloten er een van helemaal hout te maken," aldus Hofs. "Maar wel historisch verantwoord, een echte klepper."

Timmerman Wolters ging aan het werk en vorige week was het rond: twee kleppers van oud eiken, gevormd door een smalle, langwerpige houder met daarop een hamer, die via een scharnier luid kleppert als de stadsomroeper flink aan het zwaaien slaat. "Dat hoor je al van grote afstand, net als in de Middeleeuwen."

Stadsboer Henk zal met zijn exemplaar komend weekend luid klepperend door Bronkhorst lopen om de bezoekers op het programma te wijzen. De andere nieuwe klepper blijft binnen de stadsgrens en krijgt waarschijnlijk een plek in het Wapen van Bronkhorst, vanwaar hij elk moment kan worden ingezet voor het verkondigen van berichten. "Zo komt er weer een traditie terug in de stad," zegt BSB-secretaris Jan Willemsen. "Misschien gaan we onze aankondigingen via de mail en de site ook wel kleppertjes noemen, dan weet iedereen meteen dat er nieuws is."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant