Jody Köhler en Marcel Melgers hopen op een mooi voetbalfeestje. Foto: Willy Hermans
Jody Köhler en Marcel Melgers hopen op een mooi voetbalfeestje. Foto: Willy Hermans

'We hopen op een mooi voetbalfeestje'

Algemeen

Derby Pax – Keijenburgse Boys op 25 november

Door Willy Hermans

HENGELO - De twee energieke voorzitters van Pax en Keijenburgse Boys kennen alleen de verhalen van vroeger. Geen wonder, want de clubs troffen elkaar voor het laatst in de competitie in 1966, meer dan 51 jaar geleden. Op zaterdag 25 november wordt de plaatselijke derby in ere hersteld. Het moet vooral een mooi voetbalfeestje in Hengelo worden, vinden Jody Köhler en Marcel Melgers.

Voorzitterschap
Marcel Melgers (1963): "Na zes jaar jeugdvoorzitter te zijn geweest, werd ik in 2013 voorzitter van Keijenburgse Boys. In het begin wilde ik alles zelf regelen, maar heb inmiddels geleerd dat los te laten. De commissies kunnen heel veel prima zelf organiseren. Ik prijs me gelukkig in een gouden periode voorzitter te zijn. Vooral het afgelopen jaar was fantastisch. Bekerwinst voor de A-jeugd, het 100-jarig jubileum met alles eromheen en de historische promotie naar de 3e klasse. Het leek wel elke dag feest. Keijenborg werd zelfs een beetje 'feestmoe'. Geen wonder ook, want het is een kleine gemeenschap en het zijn elke keer dezelfde portemonnees die het moeten betalen. Het bevalt me dus prima, ik vind het fijn wat te kunnen betekenen voor de vereniging en met mensen samen te werken. En ik ben er trots op dat mijn opa oprichter was en ik 100 jaar later voorzitter mag zijn!"

Jody Köhler (1984): "Ik ben op 8 december 2016 begonnen als interim-voorzitter en sinds juni voorzitter van Pax. Ik had al wel eens gezegd ooit voorzitter te willen worden, maar nadat de wegen van Pax en Henk van de Brink vroegtijdig scheidden kwam alles in een stroomversnelling en werd ik naar voren geschoven. Voor mij is het een mooie manier om na 17 jaar Pax 1 de vereniging te bedanken en wat terug te kunnen doen. Ik wil vooral werken aan de saamhorigheid en meer enthousiasme en beleving in de club brengen. Sommige zaken zijn blijven liggen en pakken we nu op. Dat is mogelijk doordat we het bestuur van 7 naar 11 hebben uitgebreid, waardoor we de taken goed kunnen verdelen. De evenementencommissie werkt bijvoorbeeld aan ideeën om meer met de kantine te doen voor meer omzet. Ook willen we het 60+-voetbal van de grond zien te krijgen. Tot nu toe ervaar ik het allemaal erg positief."

De derby
Marcel Melgers: "De derby's in de jaren '50 en '60 waren volgens de verhalen hard en er was veel afgunst en nijd. Gradus Kuipers, groenteboer in Hengelo, mocht in de week voor de wedstrijd niet in Keijenborg komen, heb ik me laten vertellen. Dat is gelukkig niet meer zo, maar het leeft natuurlijk wel sterk. De spelers leven er al weken naar toe en willen zich soms zelfs sparen als ze lichte pijntjes hebben. Na een gespeelde wedstrijd vragen ze soms eerst wat Pax heeft gedaan. Ik heb al tegen hen gezegd dat het alleen belangrijk is wat de eigen resultaten zijn en te zorgen dat ze zich handhaven. Dan zien we aan het eind van de rit wel waar we geëindigd zijn. Maar het is prachtig dat we weer tegen elkaar spelen en ik hoop van harte dat het twee hartstikke leuke wedstrijden worden. Strijd is er vast wel, maar het moet op een nette manier. Met de bekerduels is het nog niet gelukt om van Pax te winnen, al waren we er vorig jaar heel dicht bij. De Boys zijn de underdog, het is altijd een beetje het gevoel van de grote tegen de kleine."

Jody Köhler: "Het zou het mooiste zijn als de supporters de grootste winnaar zijn, wat de uitslag ook is. Ik hoop dat we een mooie wedstrijd voorgeschoteld krijgen en er een goede sfeer is. Bij het laatste bekerduel in oktober in Keijenborg hebben we een mooi voorproefje gehad, dat was een fantastisch evenement. Dat zijn wedstrijden waar misschien een keer 1500 man op af komen, dus daar moeten we van genieten. En niet één ploeg die met grote cijfers wint, maar gelijkwaardig in een sportieve strijd met veel spanning.
Van een underdog is eigenlijk geen sprake. Je speelt in dezelfde klasse en we zijn blij dat we elkaar weer treffen. Misschien is het gevoel van Keijenborg naar Pax iets extremer dan andersom, omdat ze altijd in een lagere klasse hebben gespeeld."

De club
Marcel Melgers: "Keijenborg is een kleinere club, dus we kunnen putten uit een kleinere groep voetballers. We mogen ons gelukkig prijzen dat we een aantal talentvolle spelers hebben en in de 3e klasse mogen spelen. Maar we zijn ons bewust dat we ons dit jaar misschien wel handhaven, maar dat het volgend jaar moeilijk kan worden. Vorig jaar ging alles voor de wind. Nu is het wat lastiger, dus dan is het belangrijk de groep gemotiveerd te houden.
Voor ons is het jammer dat Thom Berendsen naar Longa is vertrokken, maar iedereen gunt het hem van harte. Niet voor niets dat een hele bus vol supporters uit Keijenborg naar de wedstrijd RKZVC – Longa ging om hem te aan te moedigen. Als een voetballer zo'n stap kan maken, dan moet je hem laten gaan. Lukt het niet, is hij altijd welkom om terug te komen."

Jody Köhler: "De beleving in een dorpsclub als Pax vind ik belangrijk. Je kunt wel spelers van buiten halen, maar dan is er geen beleving en is het risico groot dat iedereen wegloopt bij mindere resultaten. Een team moet wat voor elkaar over hebben. Natuurlijk streef je naar het hoogst haalbare, maar dat moet niet ten koste gaan van de sfeer. Pax hoort gewoon in de 2e of 3e klasse te spelen. Maar ik vind een Pax 11 of Pax B3 net zo belangrijk als Pax 1 en sta bij die elftallen ook langs de lijn of doe een keer bij Pax 10 mee als ze spelers tekort komen."

De wedstrijd
Marcel Melgers: "Ik weet niet of er weer iets ludieks wordt georganiseerd zoals destijds met dat degradatiespook. Maar ze vertellen me ook niet alles, want dan zijn ze bang dat ik nee zeg, ha ha. Ik weet wel dat er letterlijk voor vuurwerk wordt gezorgd. Een 2-2 gelijkspelletje zou mooi zijn."

Jody Köhler: "Er wordt van alles georganiseerd, we maken er een klein evenementje van. Niet voor niets is het in goed overleg met de Boys verzet naar zaterdag. Het terras wordt overkapt met een buitentap en een barbecue, een grote loterij, een Nederlandstalige zanger. Maar ik hou me een beetje afzijdig en laat het gerust aan de evenementencommissie over. Uiteraard hopen we er wat aan over te houden. Het zijn extra inkomsten die je niet meeneemt op de balans. Ik hoop op een kleine 2-1 overwinning voor Pax."

De toekomst
Marcel Melgers: "Kantine-omzet is belangrijk om de vereniging overeind te houden, dus heb je een paar evenementjes nodig. Je krijgt de begroting niet sluitend met alleen de contributies. Het staat wel als een paal boven water dat we een nieuwe accommodatie moeten hebben. Alleen gaan we het in de toekomst niet redden. We zoeken naar samenwerking met andere instanties en verenigingen in het dorp. Als dat lukt met een nieuw sportcomplex, waar deze ook komt, kun je de kosten delen en heb je nog heel lang bestaansrecht."

Jody Köhler: "Pax is een gezonde club. Het ledenaantal is de laatste jaren redelijk stabiel, ook door de komst van meer vrouwen en meisjes. Je hebt wel te maken met jeugd die naar elders vertrekt en de vergrijzing. We zijn nog niet echt bezig met samenwerking met anderen om de kantine beter te benutten. Dat zal in de toekomst ongetwijfeld gebeuren, gezien de maatschappelijke ontwikkelingen en de krimp. Het zal zeker nog ter sprake komen, maar we gaan nu eerst genieten van een mooi voetbalfeestje op sportpark 't Elderink op zaterdag 25 november om 14.30 uur."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden