Samen met de kinderen genoot burgemeester Marianne Besselink van een heerlijk ontbijt. Foto: Jan Hendriksen.
Samen met de kinderen genoot burgemeester Marianne Besselink van een heerlijk ontbijt. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Kinderen genieten van feestelijk schoolontbijt met burgemeester

Algemeen

KRANENBURG – Smaakvol neemt Femke (7) een hap van haar boterham met komkommer en smeert Nick voor de tweede maal een boterham die hij ook met iets 'gezonds' belegt. Samen met andere kinderen zaten Femke en Nick vorige week donderdagmorgen in de gymzaal van hun school van een heerlijk ontbijt te genieten. De Kranenburgse basisschool De Kraanvogel was vorige week een van de 2.720 basisscholen in ons land die deelnam aan het Nationaal Schoolontbijt. En er was een speciale gast deze morgen. Burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst schoof bij de 86 leerlingen aan en 'pelde' ook even een eitje mee. Het thema van deze editie van het Nationale Schoolontbijt was 'Gezond ontbijten is geen kunst!'.

Door Jan Hendriksen

Elke dag gezond ontbijten is geen kunst namelijk. Iedereen kan het en samen ontbijten met de juiste producten maakt van het ontbijt een feestje. En dat werd het bij De Kraanvogel. Het ontbijt werd verzorgd door leerkrachten en diverse ouders. Een goed ontbijt geeft je in de ochtend meteen de energie die je nodig hebt om te leren, te werken, te sporten en te spelen. "En ontbijten jullie 's morgens ook eerst gezamenlijk met jullie broertje of zusje en met jullie vader en moeder?", zo vroeg burgemeester Marianne Besselink aan de kinderen. Een volmondig 'ja' klonk er uit de diverse monden. Zelf ontbijt Besselink 's morgens ook eerst met haar twee schoolgaande kinderen voordat ze naar haar werk gaat.

Aan de vijftiende editie van dit landelijke ontbijtevenement deden 520.000 kinderen mee op zo'n 2.720 basisscholen. Bijna 270 burgemeesters ontvingen in de ontbijtweek een schoolklas op het gemeentehuis. In heel Gelderland ontvingen de burgemeesters van 39 gemeenten schoolkinderen uit de buurt voor een gezamenlijk ontbijt op het gemeentehuis. Daarvoor had De Kraanvogel ook kunnen kiezen. "De gemeente Bronckhorst liet ons in die keuze echter vrij. We mochten de burgemeester naar school halen. En wij hebben daarvoor gekozen. Dat vonden wij praktischer en ook leuker omdat op het gemeentehuis maar dertig kinderen konden komen", zo liet directeur Jan Brouwer van De Kraanvogel weten, terwijl Herbert Hulstijn (piano) en Niels Groot-Jebbink (gitaar) samen met een blokfluitgroep van leerlingen, het ontbijt muzikaal opvrolijkten.

Jeugdcultuurfonds
Burgemeester Besselink kwam niet met lege handen naar De Kraanvogel. Aan het ontbijt was een goed doel verbonden. Dit jaar was dat het Jeugdcultuurfonds. Zo mocht Rein als jongste leerling en Sander als oudste uit handen van de burgemeester een waardecheque van 250 euro in ontvangst nemen. Het Jeugdcultuurfonds maakt het mogelijk dat ook kinderen uit gezinnen waar weinig geld is lessen op kunst- en cultuurgebied kunnen volgen en kunnen sporten.

Gezonde School
School De Kraanvogel heeft als een van de weinige scholen in de gemeente Bronckhorst het vignet Gezonde School. De Kranenburgse school is ook een van de weinige scholen in de Achterhoek die dit vignet behaald heeft op het onderdeel Sport en Bewegen. Daarnaast heeft De Kraanvogel een eigen schooltuin, waar kinderen allerlei producten verbouwen en doet men mee met het 'EU-schoolfruit' dat deze week van start gaat.

Toen de kinderen na het ontbijt onder leiding van hun onderwijskracht weer hun lokaal opzochten, wachtte er onder leiding van voorzitter Jorien Papen van de Oudercommissie voor enkele ouders nog een schone taak om alle spulletjes van het ontbijt op te ruimen. "Maar dat doen we met liefde", zo liet Papen weten, terwijl de kinderen met hun volle buiken in de klas aan de slag gingen met hun lesstof.

Rein mocht als jongste leerling en Sander als oudste uit handen van de burgemeester een waardecheque van 250 euro in ontvangst nemen. Foto: Jan Hendriksen
De waardecheque van 250 euro. Foto: Jan Hendriksen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant