Prins Martin en zijn adjudant Maarten (l) maken in Keidarp plaats voor prins Sil en zijn adjudant Tim. Foto: Luuk Stam
Prins Martin en zijn adjudant Maarten (l) maken in Keidarp plaats voor prins Sil en zijn adjudant Tim. Foto: Luuk Stam

Sleutel van Keidarp is voor prins Sil

Algemeen

Carnavalsvereniging De Keidarpers maakte op vrijdagavond 10 november de nieuwe prins bekend.

Door Luuk Stam

KEIJENBORG Het is exact 11 minuten over 11 als aftredend prins Martin de sleutel van Keidarp in Coens Tapperij overhandigt aan zijn kort daarvoor bekendgemaakte opvolger. Dat is prins Sil de eerste. Hij mag een carnavalsjaar lang de scepter zwaaien over het dorp dat buiten carnavalstijd de naam Keijenborg draagt.

Prins Sil is 22 jaar oud en luistert in het dagelijks leven naar de naam Sil te Stroet. Hij is de vijfde die zich sinds de nieuwe start van carnavalsvereniging De Keidarpers prins van zijn dorp mag noemen. Prins Joris, prins Bram, prins Hans en prins Martin gingen hem in de meest recente geschiedenis voor. Adjudant Tim zal de nieuwe prins met raad en daad bijstaan.
Tijdens de pronkzitting in Coens Tapperij opent prins Sil zijn termijn deze vrijdagavond met het oplezen van zijn elf stellingen. "Ik ben super vereerd", laat hij weten. "Het is hoog tijd voor een goed feest. Wij gaan voor schik, kameraadschap en een goede samenwerking." Ook spreekt hij de verwachting uit dat Keijenburgse Boys - waar de prins zelf in het eerste elftal speelt - buurman Pax dit carnavalsjaar twee keer zal verslaan.

Sil de eerste grijpt deze kans tevens aan om op ludieke wijze de plaatselijke roodharigen op een voetstuk te zetten. Zowel hij als zijn adjudant Tim behoren tot die groep. "Nu hebben 'die rooien' eindelijk een keer wat te vertellen in het dorp", aldus de prins. Zo krijgen roodharige feestvierders onder zijn leiding voorrang aan de bar. Dat alles onder het motto: 'Wij draaien het stoplicht om. Rood is het nieuwe groen, Titom!'

In Keidarp kiezen twee bestuursleden van de carnavalsvereniging jaarlijks de nieuwe prins. Die keuze was ook nu weer tot het laatste moment geheim. Zelfs voor president Jan Kemp. In het verleden was hij regelmatig de grote kartrekker van het carnaval in Keijenborg, maar nu maakt hij graag plaats voor de nieuwe generatie. "Het is mooi dat de jeugd het nu overneemt", vindt Kemp.
Het geheimhouden was voor prins Sil overigens geen eenvoudige opgave. Terwijl hij zich voorbereidde op zijn verkiezing, was hij deze vrijdagavond zogenaamd uit eten met zijn vriendin. Dat vonden zijn vrienden op z'n minst opmerkelijk. "Hij gaat nooit uit eten", klinkt het. "Hij is altijd hier op vrijdagavond." Sil de eerste kan erom lachen. "Normaal doe ik zelf ook altijd mee aan dat gissen naar de nieuwe prins", vertelt hij. "Nu moest ik me een beetje op de achtergrond houden."

Dat iedereen het nu mag weten, voelt voor de nieuwe prins als een opluchting. Nadat hij de raad van elf, de dansmarietjes en de overige aanwezigen in Coens Tapperij heeft toegesproken, gaat de kersverse prins voorop in de polonaise door het café. In februari zal het carnavalsfeest ook hier zijn hoogtepunt bereiken. "Dan zal er ook weer kindercarnaval zijn", laat prins Sil alvast weten. "Dat is vorig jaar erg goed bevallen."

Prins Martin overhandigt de sleutel van Keidarp aan zijn opvolger prins Sil. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant