Aan de slag met krimp in de kleine kernen van Bronckhorst

Algemeen

BRONCKHORST - Wat betekent krimp voor de bewoners van de kleine kernen en het buitengebied in de gemeente? Wat zijn de verschillen tussen de kleine kernen en waar komt dat vandaan? Wat doet de gemeente aan krimp en welke voorstellen hebben de bewoners om krimp in hun dorp aan te pakken?

Hierover willen studenten van Van Hall Larenstein (VHL) in Velp graag met bewoners praten. Zij gaan aan de slag met onderzoek naar de ervaringen met krimp in de kleine kernen van de gemeente Bronckhorst in de periode eind november 2017 – half januari 2018. "Deze twintig tweedejaars studenten van de opleiding 'International Development Management' willen het graag van u weten. Zij zoeken minimaal vier kleine kernen/dorpen die met hen aan de slag willen. Zij lopen rond in uw dorp en praten met u, houden gesprekken met sleutelfiguren in uw dorp, organiseren focusgroep-discussies, sturen enquêtes uit onder de bewoners en natuurlijk koppelen ze de resultaten terug aan de bewoners tijdens een gezamenlijke bijeenkomst in januari 2018," aldus de initiatiefnemers.

Studenten van Van Hall Larenstein gaan graag met bewoners in gesprek

De bewoners kunnen dan de verschillende ervaringen vergelijken met elkaar en met de studenten en de gemeente praten over mogelijke oplossingen. De studenten leren van dit actie-onderzoek en zullen deze kennis inzetten in hun studie in andere landen, want krimp is niet een verschijnsel van Nederland alleen maar speelt wereldwijd. Aan de andere kant kunnen zij met frisse blik naar onze dorpen kijken en ideeën inbrengen vanuit die andere 'werelden'. "Ideeën waar we misschien nooit aan gedacht hebben en die we wellicht in Bronckhorst kunnen toepassen."

De gemeente Bronckhorst ondersteunt dit initiatief van harte en participeert hierin actief. Wie vanuit zijn of haar kleine kern, vanuit vereniging, stichting, bedrijf of gewoon als individu hieraan wil bijdragen of vragen heeft over het onderzoek, neemt contact op met Nellie van der Pasch, bewoner van één van de kleine kernen van Bronckhorst en tevens de betrokken docent van VHL. Haar e-mailadres is: nellie.vanderpasch@hvhl.nl.

De betrokken gemeenteambtenaar vanuit Bronckhorst is Tessa Reuling, innovatiehub manager van de gemeente Bronckhorst. Haar emailadres is: T.Reuling@Bronckhorst.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant