Klompenmaker Jo Hilderink uit Keijenborg aan het werk. Foto: PR
Klompenmaker Jo Hilderink uit Keijenborg aan het werk. Foto: PR

Klompenmakers komen samen in Keijenborg

Algemeen

Klompenmakers uit Nederland, België en Duitsland demonstreren hun kunsten

Door Luuk Stam

KEIJENBORG – Een internationaal gezelschap van klompenmakers komt op zaterdag 11 november naar Keijenborg. In Coens Pannenkoekenhuis zullen tussen 11.00 uur en 17.00 uur zo'n vijftien klompenmakers aan de slag gaan. Bezoekers kunnen hier gratis naar binnen om het gehele proces van het handmatig klompen maken – van stam tot klomp – van dichtbij mee te maken.

Het internationale treffen van de klompenmakers maakt deel uit van het project 'De klompenmakers zijn terug' van het Toeristisch Platform Hengelo & Keijenborg. Daarmee willen zij de aandacht vestigen op de vele klompenmakers die in het verleden in dit gebied actief waren. Het omzagen van een populier aan de Zaarbelinkdijk vormde in maart van dit jaar het startschot voor dit project. Ook is er een speciale fietsroute ontwikkeld.

Bij het project werkt het Toeristisch Platform nauw samen met Keijenborger Laurens Pape. Hij verdiept zich al langere tijd in de geschiedenis van de klompenmakers en is lid van de 'European Wooden Shoe Foundation'. Deze organisatie heeft zich tot doel heeft gesteld om de klomp als cultureel erfgoed te behouden.

Daarvoor komen klompenmakers vanuit verschillende landen jaarlijks bij elkaar. "Vergelijk het met een clubje van Volkswagenliefhebbers", zegt Pape. "Dit zijn allemaal liefhebbers van het klompen maken." Voor het eerst vindt er nu zo'n treffen in Keijenborg plaats. "Het doel is om Keijenborg als klompendorp op de kaart te zetten", verklaart Pape.

Daarnaast is het treffen van de klompenmakers de aftrap voor de cursus handmatig klompen maken die op 20 november van start gaat. In tien lessen zullen de deelnemers onder andere leren bollen kloven, blokken bekappen en klompenboren. Ook deze cursus vindt plaats bij Coens Pannenkoekenhuis, waar speciaal voor dit project een klompenhok is gerealiseerd.

De inschrijving voor de cursus is inmiddels gesloten. Inschrijvingen kwamen binnen vanuit de gehele regio. "Dat is ook precies de bedoeling", zegt Pape. "De klompenmakers waren overal in de Achterhoek actief." Ook de docenten komen uit de wijde omtrek. "We werken met meerdere docenten zodat de cursisten van iedereen het beste kunnen leren", aldus Pape.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden