De bassen (v.r.n.l.) Peter Glasbergen, Jos Spaen en Gerard Oxener. Foto: Ans ter Horst
De bassen (v.r.n.l.) Peter Glasbergen, Jos Spaen en Gerard Oxener. Foto: Ans ter Horst

Viva l'Opera met bas Peter Glasbergen

HENGELO/GROENLO - Het wordt een muzikaal feestje, Viva l'Opera, op zaterdagavond 4 en zondagmiddag 5 november in de Oude Calixtuskerk van Groenlo. Daar staan het gevarieerde programma met hoogtepunten uit wereldberoemde opera's en alle medewerkers borg voor: de bijna zestig zangers en zangeressen van het regionale koor Classic WM en hun dirigent Emile Engel uit Lichtenvoorde, choreografe Marianne Veldkamp-Vieberink uit Aalten en de musici borg voor.

Peter Glasbergen uit Hengelo zingt als bas mee in koren en enkele ensembles. Hij ziet uit naar de uitvoeringen. Hij is verknocht geraakt aan opera, ook al zong hij onder andere eerder met plezier bij het Winterswijks Muziek Theater mee in producties als Anatevka en The Pirates of Penzance. En heeft hij in Delft ooit met anderen zelfs een gemengd musicalkoor opgericht. Toen hij bij het WMT stopte vanwege zijn werk met veel avondvergaderingen miste hij het zingen. Toen het weer kon is hij op zoek gegaan en vond zijn stekkie bij Classic WM, een afdeling van het WMT. Het was een gokje, gezien het klassieke repertoire. Het gezamenlijk instuderen op maandagavond in Winterswijk vindt hij een feestje. En de workshops met Marianne inspirerend. "De actie brengt wat meer leven in de brouwerij." Dat doet hem weer een beetje aan het WMT denken, waar Marianne ook bij betrokken was.
In de sfeervolle Oude Calixtuskerk, die zoveel mogelijkheden biedt, zingen de Classic WM-ers grote koorwerken, zoals het Reizigerskoor uit Idemeno van Mozart, het Zigeunerkoor uit Il Trovatore, het Fuoco di gioia uit Otello en het Rataplan-koor uit La Forza del Destino, alle van Verdi. Ook het Paaskoor uit Cavalleria Rusticana komt aan bod. Er zingen diverse eigen solisten, onder wie de sopraan Enneke Klomps uit Groenlo. Zij heeft onder andere een opleiding gevolgd aan het conservatorium in Zwolle en nam zanglessen. Enneke geeft op de vrijdagmiddag Muzikale Basisvorming bij een muziekvereniging in Hengelo. Gastsoliste is Marijke ten Kate uit Winterswijk.
Het programma spreekt de Hengeloër erg aan. Hij vindt moeilijke stukken, waarin tempo, inzetten en muziek zodanig zijn dat hij steeds geconcentreerd moet zijn, het leukst om in te studeren, zoals Fuoco di gioia (Verdi) en het Paaskoor van Mascagni. "Lastige werken, maar o zo mooi om goed te zingen."
Aan Viva l'Opera werken mee pianist Evert-Jan de Groot uit Utrecht en bij enkele nummers tevens de organisten Wim Ruessink uit Winterswijk (zaterdag) en Wilbert Berendsen uit Vorden (zondag). Wim is onder andere dirigent van het Varssevelds Mannenkoor en cantor-organist van de PG Winterswijk. Wilbert is stadsorganist van Doesburg en cantor-organist van de Martinikerk en onder meer dirigent van het Doetinchems Bachkoor. Beiden bespelen vóór het concert het carillon. Bovendien werkt violist Papillon Boddeke (Zutphen) mee.
Voor geluid en licht zijn John en Rick te Dorsthorst van A60 Audioproducties Didam verantwoordelijk en André te Hennepe Winterswijk voor de bijpassende visuals.


www.classicwm.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden