Mevrouw Miene Bosman (101) geniet van haar oude dag. Foto: Luuk Stam
Mevrouw Miene Bosman (101) geniet van haar oude dag. Foto: Luuk Stam

Miene Bosman is 101: 'Gewoon deurgoan'

Algemeen

Oudste bewoonster van De Bleijke in Hengelo ontving op zaterdag 28 oktober de felicitaties van burgemeester Marianne Besselink.

Door Luuk Stam

HENGELO – Vanuit haar kamer in woon-zorgcentrum De Bleijke heeft Miene Bosman misschien wel het mooiste uitzicht van alle bewoners. Ze kijkt er uit op het water en de natuur in het Cool Nature Park waar het leven nooit stilstaat. Helemaal als er jonge eendjes zijn geboren. "Dat is geweldig om te zien", vindt Miene.

Op zaterdag 28 oktober vierde de geboren en getogen Hengelose haar 101ste verjaardag. Dat deed ze in alle rust op haar eigen kamer, met iets lekkers bij de koffie, bezoek van familie én van burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst. Die kende ze nog van vorig jaar, toen Besselink haar 100ste verjaardag kwam meevieren.

De geschiedenis van Miene Bosman gaat terug tot in de Eerste Wereldoorlog. Haar ouderlijk huis stond net voorbij het Tolhuis aan de weg tussen Hengelo en Vorden, wat in die jaren nog een zandweg was. Later liep Miene van daaruit iedere dag naar school. Als het 's ochtends regende, mochten haar klompjes op school het dichtst bij de kachel staan, zodat ze op de weg terug geen koude voeten kreeg.

Na de lagere school hielp Miene haar ouders op de boerderij. Op 19 mei 1944 trouwde ze met Derk-Jan Bosman, die aan de Lankhorsterstraat woonde. Eén van haar broers was al eerder getrouwd met de zus van Derk-Jan. Toen Miene daar op visite was, leerde ze haar man kennen. "M'n broer zei aan het eind van de avond: 'Ik ga Miene naar huis brengen'", vertelt de nu 101-jarige. "Toen zei Derk-Jan: 'Dat doe ik wel.' Zo is het begonnen."

Derk-Jan Bosman nam de boerderij van de ouders van Miene over. Het stel kreeg twee dochters en drie zonen. De geboorte van één van de dochters staat Miene nog helder voor de geest. "Toen ze net geboren was, liep er bij ons een muis over het bed", vertelt ze. "Maar ach, die deed verder niks", voegt ze er met een stalen gezicht aan toe.

Haar man Derk-Jan overleed in 1988. Vanuit Wolfersveen – waar het stel in de laatste jaren samenwoonde – trok Miene nu elf jaar geleden naar De Bleijke. Buiten komt ze tegenwoordig niet meer. Daarvoor vindt de 101-jarige het binnen veel te fijn. Vier halve dagen in de week gaat ze naar de dagverzorging waar ze onder andere knutselwerkjes maakt en spelletjes speelt.

Wat Miene ook zo fijn vindt aan de dagverzorging is dat ze er de krant voorlezen. Want er mag in de 101 jaren die zij al leeft dan enorm veel veranderd zijn, Miene wil nog altijd op de hoogte blijven van wat er in de wereld speelt. Elke avond kijkt ze naar het journaal. "Als we dan langskomen, moeten we ook echt stil zijn", zegt haar zoon Henk.

Hij woont iets verderop in het dorp en komt meerdere keren per week op bezoek. Dochter Willemien woont tegenover De Bleijke en komt zelfs iedere dag langs. Zus Aartje (89) komt wekelijks en ook de buurvrouw drinkt geregeld een kop koffie met de oudste bewoonster van De Bleijke. Daarnaast heeft Miene inmiddels 11 kleinkinderen en 21 achterkleinkinderen.

Met haar 101 jaar is Miene op dit moment overigens net niet de oudste inwoner van de gemeente Bronckhorst. Dat is de Vordense Anne Borgonjen-Snelder. Zij is 102. Die leeftijd hoopt Miene volgend jaar te behalen. Ze is blij dat ze nog helder van geest is en weinig tot geen pijn heeft. "Hoe ik dat doe?", klinkt het. "Nou, gewoon deurgoan."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden