Winnaar Luuk Willemsen met zijn pompoen van 17 kilo. Foto: Luuk Stam
Winnaar Luuk Willemsen met zijn pompoen van 17 kilo. Foto: Luuk Stam

Luuk (11) kweekt de grootste pompoen

Leerlingen van basisscholen uit Keijenborg en Bekveld sluiten reeks lessen in educatieve moestuin af met de oogst van pompoenen.

Door Luuk Stam

BEKVELD – Zijn pompoen is zo groot dat Luuk Willemsen (11) de enorme vrucht onderweg naar de weegschaal laat vallen. Niet zo gek, want het gevaarte blijkt ruim 17 kilo te wegen. Daarmee heeft de leerling uit groep 8 van de St. Bernardusschool in Keijenborg in de moestuin bij kinderboerderij Feltsigt in Bekveld met afstand de grootste pompoen gekweekt.

Voor de zomer waren de leerlingen van de basisscholen in Keijenborg en Bekveld hier druk in de weer met het planten van de zaadjes en het onderhouden van hun eigen stukje tuin. Dat gebeurde voor het tweede jaar op rij onder leiding van de vrijwilligsters van de stichting Buiten Gewoon Buiten. Donderdag 12 oktober was het tijd om te oogsten en om de tuintjes winterklaar te maken.

Vooral het oogsten leidt bij de kinderen tot veel enthousiasme. Veel van de pompoenen wegen zo rond de 3 kilo, maar er zijn enkele flinke uitschieters. Zo treffen Tinka te Stroet (11) en Maaike Winkelman (11) van de St. Bernardusschool in hun tuintje een joekel aan. "Hoe krijgen we die ooit mee?", verzucht Maaike. "Die is zo zwaar als een bowlingbal!", merkt één van hun klasgenoten op.

De pompoen van Tinka en Maaike blijkt iets meer dan 13 kilo te wegen. Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen? "17-18-power!", zegt Tinka. "Maaike en ik zijn in juni precies een dag na elkaar jarig." Toch is de door de val enigszins gehavende pompoen van Luuk nog een stukje zwaarder dan die van zijn klasgenotes. "Ik heb geen idee hoe ik het gedaan heb", zegt hij. "Maar het is wel leuk. Een mooie verrassing."

Ook een verrassing is de bijbehorende wisselbeker die de jonge Keijenborger mee naar huis mag nemen. Daarop zal zijn naam komen te staan onder die van Alicia Kempers, de leerlinge van de Keijenborgse St. Bernardusschool die vorig jaar met de eer ging strijken. Als de tuintjes zijn omgespit, ontvangen alle kinderen een beloning voor hun inzet in de vorm van een grote lolly.

Met de oogst van de pompoenen zit het tuinseizoen dat halverwege maart begon er nu op. Behalve pompoenen zijn hier onder andere aardappels, bieten en peulen geoogst. "Hopelijk volgend jaar weer", zegt voorzitter Marja Hartman van de stichting Buiten Gewoon Buiten. "Qua weer heeft het dit jaar niet echt meegezeten. De oogst was daarom niet altijd top, maar de kinderen hebben heel hard gewerkt. De inzet was echt geweldig."

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactmidden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=722,725,726" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>